Miért kellenek ízfokozók? Csak az emberi butaság és eltorzult érzékelés az oka, vagy ez élelmiszer ipar nagy kereseti lehetösége?
Azért, mert sokkal olcsóbb, mint a rendes alapanyagok.
EGY leveskockában (ami 2-3 tányérnyi!), kettö GRAMM (NEM dekagramm) hús van. Ha kiszámolod, hogy normál leveshez mennyi kell adagonként, akkor rájössz, hogy milyen nagy üzlet. A sok hülye meg megveszi, mert lusta fözni.
Azért a fűszerek és az ízfokozó nem ugyanaz... És nagyanyáink is használtak fűszert, csak nem üvegtégelyből, attól az még jó.
Az ízfokozó "ízessé" teszi a hígított, önmagukban enyhe ízű termékeket, egyébként pedig lassú idegméreg, tehát kerülendő minden, amiben van ízfokozó (Nátrium-glutamát), legyen az készétel vagy csak fűszer.
Kis gyakorlással egyébként felismerhető ízre is, hogy miben van és miben nincs. Ízfokozó nélkül a fűszeres ételeknek telt íze van, ízfokozóval "éles íze", ez az érzék és a kettő megkülönböztetése jól kialakítható. Én már első ízlelésre megmondom, hogy van-e benne, és mindig talál.
Azért ez a hisztéria az "E" betüs (ahogy itt írják) "szarokkal" elég szánalmas. Sok olyannak is van "E" betüs kódja, ami régen is használt adalékanyag volt, csak a betűjelzéssel egységesítették, hogy minden országban azonos legyen a jelölésük. Citromsav (E-330), Szódabikarbóna (E-500), ecetsav (E-260), és sorolhatnám.
Vannak valóban teljesen felesleges adalékok is, de azért minden "E" betűsre ráugrani. Pl a chips-ek tartósítására az egyébként teljesen ártalmatlan Helium-ot (E-939)is használnak, nem beszélve az oxigénről (E-948). Szóval vannak mindig akik túloznak, de realitásokat kevesen néznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!