Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Olívaolajat szabad hűtőben...

Olívaolajat szabad hűtőben tárolni? Mi a helyzet a szobahőm-n tárolttal?

Figyelt kérdés

2012. jún. 14. 10:58
 1/5 anonim ***** válasza:
Olivaolajat szobahömérsékleten szokás tárolni. Ha a hüröbe teszed, akkor kicsapódnak belöle bizonyos összetevök és fehér üledék formájánam lebegnek benne, ezért (is) nem jó ott tárolni. (Ha visszamelegszik szobahömérsékletre, akkor megint feloldódnak a lebegö darabkák)
2012. jún. 14. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

Értelek, na de nem lesz baja egy 35 fokos lakásban, amikor jön a kánikula? Egyes lakások bizonyos könnyen felmelegszenek... Hány fokig okés? 30 fok Celsius még belefér mint felső határ?


Másik kérdésem: van egy pincénk, de tapasztalat szerint párás... Almákat tárolunk benne, melyek könnyen penészednek... ott általában 3-10 Celsius fok van, évszaktól függően. Jobb lenne ott tárolnom? A penészes almák nem jelentenek rá veszélyt?

2012. jún. 14. 11:25
 3/5 A kérdező kommentje:

...egyébként olvasom közben a neten (részben olyat is ír, amit megemlítettél) :


"A legjobb helye a konyhaszekrényben, vagy a kamrában van 14 - 21 fokos hőmérsékleten. Az extra szűz olívaolaj legnagyobb ellensége a közvetlen napfény és a 27 °C feletti hőmérséklet.

Ha a hőmérséklet lehül előfordul, hogy az olívaolaj bezselésedik, ez minőségi romlást nem okoz, szobahőmérsékleten újra kitisztul és felhasználható."

2012. jún. 14. 11:33
 4/5 anonim ***** válasza:

Nekünk is ilyen lakásunk van. Szerintem célszerűbb betenni a hűtőbe. Az olívaolaj előbb-utóbb megromlik, 35 fokban előbb, hűtőben utóbb.

Annyit szoktam tenni, hogy használat előtt 10-30 perccel kiveszem, ha sietek, akkor kiteszem az ablakba, ha odasüt a nap, nagyon hamar elegyedik megint.

2012. jún. 14. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm az újabb választ, bár a legutóbbi válasznak részben ellentmondanak a szakvélemények - azóta neten ráakadtam néhányra. A közvetlen napfény különösen ártalmas számára állítólag. A hűtő bár nem, ám kocsonyásodik tőle, igaz, csak átmenetileg, amíg abban van. De abban igazad van, hogy ha választani kell a nagy meleg és a hűtőgép között, akkor az utóbbi a kevésbé rossz.


Amúgy 15-25 közötti Celsius fokot tartják megengedhetőnek olíva olaj tárolására.


Köszi, hogy segítettél képbe kerülni. :)

2012. jún. 15. 11:58

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!