Olívaolajat szabad hűtőben tárolni? Mi a helyzet a szobahőm-n tárolttal?
Értelek, na de nem lesz baja egy 35 fokos lakásban, amikor jön a kánikula? Egyes lakások bizonyos könnyen felmelegszenek... Hány fokig okés? 30 fok Celsius még belefér mint felső határ?
Másik kérdésem: van egy pincénk, de tapasztalat szerint párás... Almákat tárolunk benne, melyek könnyen penészednek... ott általában 3-10 Celsius fok van, évszaktól függően. Jobb lenne ott tárolnom? A penészes almák nem jelentenek rá veszélyt?
...egyébként olvasom közben a neten (részben olyat is ír, amit megemlítettél) :
"A legjobb helye a konyhaszekrényben, vagy a kamrában van 14 - 21 fokos hőmérsékleten. Az extra szűz olívaolaj legnagyobb ellensége a közvetlen napfény és a 27 °C feletti hőmérséklet.
Ha a hőmérséklet lehül előfordul, hogy az olívaolaj bezselésedik, ez minőségi romlást nem okoz, szobahőmérsékleten újra kitisztul és felhasználható."
Nekünk is ilyen lakásunk van. Szerintem célszerűbb betenni a hűtőbe. Az olívaolaj előbb-utóbb megromlik, 35 fokban előbb, hűtőben utóbb.
Annyit szoktam tenni, hogy használat előtt 10-30 perccel kiveszem, ha sietek, akkor kiteszem az ablakba, ha odasüt a nap, nagyon hamar elegyedik megint.
Értem, köszönöm az újabb választ, bár a legutóbbi válasznak részben ellentmondanak a szakvélemények - azóta neten ráakadtam néhányra. A közvetlen napfény különösen ártalmas számára állítólag. A hűtő bár nem, ám kocsonyásodik tőle, igaz, csak átmenetileg, amíg abban van. De abban igazad van, hogy ha választani kell a nagy meleg és a hűtőgép között, akkor az utóbbi a kevésbé rossz.
Amúgy 15-25 közötti Celsius fokot tartják megengedhetőnek olíva olaj tárolására.
Köszi, hogy segítettél képbe kerülni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!