Mivel élezzem meg ezt a kést?
vidd el a köszörűshöz vagy vegyél egy minőségi késélezőt.
nehogy kaszakővel nekiess:))
Hát most már semmivel.
Köszörűshöz kell vinni, csak azzal az a baj, hogy nehezen lehet jó szakembert találni. Mindenesetre az ilyen misterminites barbárokat messzire kerüld el. Régebbi speciális üzleteket keress, ahol szépen felpolírozzák.
Aztán meg minden használat után érdemes kicsit megfenni, az a lényege az egésznek, hogy nem szabad megvárni, hogy életlen legyen. Ha nem élezgeted mindig, akkor 3 havonta is viheted köszörűshöz, és akármilyen óvatos is, így azért elég hamar kopik a kés.
Ha mindig 100%-osan élesen tartod, még gyakori használat mellett is (az otthoni élezés minőségétől függően) 2 évet is kibír köszörülés nélkül.
Otthonra egy közepes durvaságú fenőacél a legjobb, de ha nem tudsz vele bánni, akkor inkább ne próbálkozz. Ezeket a görgős tologatós hülyeségeket felejtsd el.
A "kaszakő" viszont nem hülyeség, csak jó kövek kell venni.
Vannak nagyon jó kövek, polírozó palák, kerámia (kaolin) élezők. Egy kicsivel durvább kövön élezés után ezekkel tökéletesre élezhetőek.
Mindig a kés hosszára merőlegesem mozgasd a kést a fixen rögzített kövön. Az élszög legyen mindig viszonylag kicsi, és lehetőleg teljesen szimmetrikus a 2 oldalon.
Nahát, jónak kezdtél el magyarázni késekről... :)
A napi használat az simogatást jelent? Vagy nézegetést?
:D
A 79%-os válaszolóval értek egyet.
Napi szinten dolgozom jó minőségű késekkel(kedvenceim a Swibo, és a Mora), a fenőacél használata igencsak ajánlott.
Sőt, tovább megyek. A "frissen" köszörült késsel egy-két órát dolgozni kell, folyamatos fenés mellett, ekkorra lesz az éle tökéletes.
Csontos hús darabolását bárddal, fűrésszel végezzük. Csontozáshoz, formázáshoz más-más típusú, és élezésű kést használunk.
Átlagos konyhai használatra is érdemes egy hosszabb, és egy rövidebb minőségi kést tartani, ami sok bosszúságtól megkímél. Természetesen nem ezekkel kell felszeletelni a tepsiben az almáspitét...
A kérdezőnek: ez a kés már "megérdemel" egy hozzáértő műköszörűst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!