Sok citromot és narancsot eszünk. Sajnálom kidobálni a sok narancs- és citromhéjat. Mire használhatnám fel és hogyan lehet tartósitani? Lehet-e fagyasztani, vagy száritani?
Cukrozott narancshéj
A narancs lepucolt héját vízbe áztatjuk három napra, de a vizet legalább naponta egy-két alkalommal cseréljük le! Harmadik nap vágjuk össze a narancshéjat apró kockákra vagy csíkokra (nem baj, ha rajta marad a fehér rész), tegyük föl vízben forrni. Ezt az első főzővizet is öntsük le róla! Öntsünk a narancshéjra annyi kristálycukrot, hogy ellepje, majd vizet is annyit, hogy a cukor fel tudjon olvadni benne. Főzzük, amíg a szirup el nem fő (ez legalább háromnegyed óra), majd ha kész, terítsük szét fémtálcán. Ha akarjuk, vagy ha véletlenül nem főtt el eléggé a szirup, hempergessük meg kristálycukorban. Az sem baj, ha kicsit karamelles lett a narancshéj, csak ne égessük meg.
Citrom- és mandarinhéjból is készíthetjük.
Ez jó ötlet én is ki akartam próbálni,de nem mertem,mert azt hallottam,hogy a mostanában árult citrom,ill.narancs héjja nem ehető,mert vegyszerrel van kezelve.Azóta még alapos mosás után sem merem a héjját felhasználni. Hipermarketekben rá szokták írni,hogy a gyümölcs héjja fogyasztásra nem alkalmas.
Azt viszont nem tudom,hogy az áztatással,főzéssel elpusztulnak-e ezek a káros anyagok.
Elpusztulni az élő organizmus tud, márpedig a vegyszerekre nem igazán lehet mondani, hogy élő organizmusok. Vagyis a főzés eltávolítja a baktériumokat, és minden apró élőlényféleséget, de nem szünteti meg az agyonmérgezés hatására beépült vegyszereket.
A másik dolog: a kandírozott narancshéj, citromhéj, mandarinhéj finom, de "nem egészséges". A vitaminok az áztatással és főzéssel szinte nulla mértékre redukálódnak, a hozzáadott nagy mennyiségű cukor pedig nem igazán tesz jót a szervezetnek.
Hatásos módszer a radiátorra, a kandallóra vagy a konvektorra helyezni a lepucolt narancshéjat, amely ott kiszárad és míg szárad, kellemes narancsillatot áraszt a szobában. Ezt követően már "nyugodt szívvel" dobod ki :)
A narancs héját mi régen mindig összegyüjtöttük (nem kiszárítva, hanem a frisset)és vízben sárgarépával megfőztük, majd összeturmixoltuk és citrompótlóval, cukorral összekeverve 8-10l ivólé lesz belőle vízzel felöntve. Jó pár napig eláll, főleg hűtőben vagy hidegen.
A pontos arányokat sajna nem tudom, már régen csiáltunk, de ha megtettszett akkor előkeresem a pontos receptet.
www.tutireceptek.hu!
Itt rengeteg recept van.Biztos találsz sok olyan receptet amely hasznos számodra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!