Hogy kell házilag káposztát savanyitani?
Megpróbálom összefoglalni.
-várj még, amíg megjelenik a piacon az igazi téli káposzta, mert csak ez alkalmas. Fehér, nagy káposzták, a most kapható zöldes színű erre alaklmatlan.
-a gyalult káposztához MÉRJ ki kilónként két deka sót, egy alkalmas edényben sózd le vele a káposztát, hagyd állni fél órát.
-az edénytől függően fával, kézzel, taposással tömörítsd bele a káposztát, rétegenként tégy bele kis gézdarabokba kötött szemesborsot, köményt, babért. Opcióként mehet bele száraz csövespaprika, birsalmaszelet is.
-fontos a tökéletes tömörítés, a káposzta "adja fel" a lét.
-az erjedés megindulásáig (helytől függően 3-5 nap) meleg helyen tartsd, (ne a napon), majd tedd hűvös helyre.
-az erjedés 10-14 napig tart
-a tölteni való leveleket szedd szét, vágd ki a vastag ereket, és tízesével kötegelve rakd a káposzta közé, rétegezve.
Tipp: ha a szlovák cseréphordóban készíted, az erjedés befejezte után, víz helyett étolajjal öntsd körbe a hordó tetejét, nem párolog el, nem kell hetente utántölteni.
Sok sikert!!
jéé, még nem is láttam vöröskáposztából hagyományos savanyú káposztát.na majd a megkérdezem a káposztás Ferit
a piacon.:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!