Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért ilyen ízű a kávém?

Miért ilyen ízű a kávém?

Figyelt kérdés

Alapprobléma: édeskés-gyümölcsös-savas ízvilágú a kávém, hol kevésbé - hol erőteljesebben, de folyamatosan érzem. Egyébként jó ízű, de nekem így túl tömény.

- mokkával (kotyogós) főzöm (bialetti)

- előmelegített (forralt) vizet használok

- magamnak őrlöm a kávét

- közepes lángot használok

- nem tömörítem a kávét

- szűrt vizet használok

- kísérleteztem már több/kevesebb vízzel/őrleménnyel és az a megfigyelésem, hogy kevesebb kávé esetén jobban előjött ez a savas-gyümölcsös íz

- próbáltam kevésbé előmelegített vizet használni, így tovább főztem de érezhetően égettebb volt a kávé íze

- 3 különböző kávéval is próbálkoztam

Laikusként az a tippem, hogy

1, nem találom el a kávé/víz arányát. Olvastam olyat, hogy 1L/200g, de ezzel az aránnyal képtelenség lefőzni, mert túl hamar elfő a víz (1 személyes főzőm van)

2, túl gyorsan főzöm a kávét és nincs ideje az aromáknak kifőnie. Felrakástól számítva kb 90s alatt kész egyébként.

Ötletek?

2023. márc. 14. 17:09
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos és kevésbé hasznos tippeket, néhány kísérlet után végre SIKERÜLT

Két alapvető hülyeséget csináltam:

1, ba**akodtam az arányokkal emiatt folyamatosan túl kevés vízzel főztem

2, attól félve, hogy megég, túl korán lehúztam a tűzről

E kettő ok miatt kevés ámde rohadt sűrű és erős kávé főtt le, amit nem szeretek. Amióta ezen változtattam ugyan kicsit több kávé jön le, amit én általában megiszok, de végre jönnek az ízek, az aromák és a savasság helyett kellemes, selymes ízvilágú lett a kávé.

#13 mi számít neked rendes kávéfőzőnek? Kapszulás nálam nem opció, mert az ár/érték aránya röhejes. Értelmes karos kávéfőző pedig igen zsebbe nyúlós, a belépő szintet meg simán hozzá egy jól elkészített kotyogós is, szervízigény nélkül.

Ha épp különlegességre vágyom akkor beülök egy kávézóba, de (ál)sznobizmusból nem fogok venni egy lattego-t, mert valaki szerint a kotyogós az proli.

2023. márc. 15. 10:17
 12/13 anonim ***** válasza:
Pont írni akartam, de akkor már rájöttél kedves kérdező, hogy igen, kevés vizet használtál, amiatt lett ilyen ízű a kávéd! Én is jártam már így, tudom, hogy nem elég egy jó kis kávéfőző(amúgy szerintem a kotyogós a legjobb), az arányok eltalálásán múlik az egész siker- vagy sikertelenség.
2023. márc. 15. 22:27
 13/13 A kérdező kommentje:

Köszi, igen, most már sikerül nagyjából ugyanazt a kávét elkészíteni, nagyon finom :)

De durva, hogy az arányok minimális módosításával (fél g kávé, fél ml víz, főzési idő,.. ) mennyire más ízű kávékat lehet készíteni..

2023. márc. 16. 11:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!