Hogyan tudnák gombát termeszteni házilag?! Mindent meg hallgatok és egyáltalán lehet télen is?
szerintem meg valahol muszáj vagy elkezdeni, szóval gondolom dobozzal kezded majd, aztán ha az megnő, akkor annak a spóráit felhasználhatod.
ez olyasmi, mint hogy muszáj vagy bolti élesztővel kezdeni, ha kovászos kenyeret akarsz...
Mikor megérnek a spórák, könnyen kiszóródnak a lemezek közül. Egy fehér papírlapra érdemes kirázni, hogy jól látszódjanak, és valami tárolóba önteni (pl. én a magokat üres pezsgőtablettás dobozokba vagy kis nejloncsomagba szoktam, de lehet hogy ehhez túl nagy) A bolti csiperkét szerintem még spóraérés előtt leszedik, így abból nem valószínű, hogy lesz.
De ahogy egy előttem szóló is írta, a micélium is jó megoldás.
Harmadik opció, hogy rendelsz a netről spóralenyomatot (amit le kell kapirgálni a lapról amin van) vagy spóraoldatot. Elméletileg ezeket laborvizsgálatokhoz használják, de kezdeni ezzel is lehet tenyészetet.
Mikor meg a táptalajba oltanád, először felforralt majd lehűtött vízbe kevered (vagy fogod a spóraoldatot), és azt mondjuk fecskendővel beleszurkálod, beoltod a közegbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!