Hurka-kolbasz sutese hany fokon?
Ne kovezzetek meg, sose csinaltam meg mert en nem szeretem, a paromnak viszont kesziteni szeretnek
Hany fokon kell sutni es milyen sutesi opciot kell kivalasztanom?
Valaki leirja o hogyan csinalja hogy ne repedjen szet?
Koszonom szepen
150-180 fokon süsd alul-felül vagy légkeveréssel. Esetleg tegyél alá nagyon pici vizet (kb 1-2 miliméter legyen csak az edényben, hidegen tedd a hideg sütöbe.
A megrepedésre biztos módszer nincs, ha hústüvel (nem késsel!) pontszerüen több helyen megszurkálod, akkor kevesebb az esélye, hogy végigreped, de garancia nincs rá.
En 180 fokon szoktam csinalni, also-felso sutessel. Az en sutomben 60 percig szoktam sutni, (de amugy elvileg eleg 40-50 perc is) azt is ugy, hogy villaval megszurkalom, letakarom es 30 percig sutom alufoliaval, utana 30 percig anelkul.
Ugye krumplival egybe sutom, a krumplira csak egy kis sot es borsot, ala egy picike olajat szoktam tenni, mast nem.
Nekem tok valtozo, hogy kireped-e vagy sem. Van, amikor nem, de van, amikor igen. Talan hurkatol is fugg. De szerintem tokmindegy, finom, az a lenyeg :D
Én Pontosan tegnapelőtt sütöttem (bár sajnos csak mostanra találtam meg a kérdést) de ha még esetleg segít valamelyest - ha legközelebb te Kedves kérdező vagy más ember szeretne sütni és nem tudja hogyan kell, elmondom hogy ÉN hogyan is csináltam. Úgy hogy teljesen tökéletesen átsült a hurka és a kolbász is, nem repedt szét és tökéletesen szaftos maradt (azaz ki se száradt).
Sajnálattal hallom Kedves Kérdező, hogy nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna. Azért nem sikerült úgy, mert a többi válaszadó túlságosan is magas hőfokot adott meg. Azt tudni kell, hogy a hurka alapszinten már hőkezelt termék (azaz abálva van), ezért nem kell úgy sütni, mintha nyers hús lenne. Minden esetre én eddig soha nem alkalmaztam se az áztatásos, sem az előtte lefagyasztós módszert.
Sok helyen sok hőfokot és módszert javasolnak, nekem ez volt idáig a legjobban bevált (természetesen nem fagyasztott hurkáról van szó):
- Fogtam egy lapos tepsit, amit betoltam a sütőbe, sütőt feltekertem 145°C-ra (elektromos sütő, hőlégkeveréses program - egyébként az optimális sütési hőfok 140-150°C)
- Fogtam egy magas falú tepsit, amire először ráterítettem egy réteg alufóliát (elhagyható, én csak a tepsi anyagát szoktam ezáltal minél jobban megkímélni), és ráterítettem egy réteg sütőpapírt (ez nagyon fontos, ugyanis a hurkák esetében elő szokott fordulni, ha a tepsi alja túlságosan fölmelegszik, akkor a hurka hozzátapad és emiatt is kirepedhet, a sütőpapír viszont megakadályozza a letapadást)
- A hurkákat – és a kolbászt - úgy rendeztem el a tepsiben, hogy lehetőség szerint ne érintkezzenek egymással (ugyanis sütés közben összetapadhatnak és szintén kirepedhetnek)
- A hurkákat egy hústűvel (lehet fogpiszkáló is) 2-3 cm-s közönként, cikk-cakk alakban óvatosan megszurkáltam, hogy a gőzök rendesen tudjanak távozni (van aki nem szurkálja meg, de ez is egyéni gyakorlat kérdése)
- A hurkák - és kolbászok - alá öntöttem egy pár cl vizet (lényeg az, hogy nem kell a vízben állnia az egésznek). A víz azért kell, mert a sütés közben a víz elpárolog és a vízgőz megakadályozza, hogy a hurka bőre a száraz környezet miatt (hőlégkeverés) összezsugorodjon és kirepedjen
- Én 145-150 fokon nagyjából 40 percig sütöttem, félidőben (azaz az első 20 perc után az összes hurkát, kolbászt óvatosan átforgatva, majd a felülre került oldalukat ugyanúgy megszurkálva)
Ugyan a májas hurka (ez egyébként az állagtól is függ) egy kis része el kezdett szivárogni kifelé az egyik apró lyukon, de még így is azt mondhatom, hogy tökéletes lett az eredmény.
Még annyi, hogy az idő letelte után én nem vettem ki azonnal a sütőből, hanem még benne hagytam a sütőben, legalább 10-15 percig. Ugyanis attól, hogy elzártuk a sütőt, a benne megmaradt forró levegő miatt tovább sülnek a hurkák és a kolbász – és így érik el a tökéletes állagot. Miután kivettem a sütőből, még minimum 6-7 percig hagytam pihenni.
Annyit hozzáfűznék még a végére, hogy ez az egész általam írt eljárás nem kőbevésett dolog. Érdemes inkább folyamatosan ott állni a sütő mellett, figyelgetni a sütés folyamatát, mert ezáltal tudjuk kitapasztalni a számunka tökéletes módszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!