Mennyire érdemes előre vásárolni 2 főre?
Az elsönek igaza van, egy fagyasztót nagyon megéri venni.
Ami asimán tárolható élelmiszereket illeti (liszt, olaj, tészta, meg hasonlók), azokból egyelöre ne túl sokat vegyél, de írd fel, mikor vetted, és figyeld, menyi ideig elég. Utána tudsz kalkulálni, hogy kb kicsit több, mint egy hónapra való legyen tartalékben, viszont amikor az utolsó csomagot megkezded (NEM amikor elfogy), írd fel, hogy kell venni másikat.
Meg egyebekben is érdemes listát vezetni, mikor mit vettél, mennyi ideig volt elég, esetleg mi volt, amiböl túl sok lett, pár hónap alatt meglesz, hogy kb miböl mennyi fogy nálatok.
Lisztből, cukorból, sóból, olajból, zsemlemorzsából, mi mikor akció volt, mindig vettünk egy kartonnal. 6 liszt van hogy fél, vagy akár egy évig is elég 2 embernek.
Másrészt, a heti 1x bolt csakis úgy megy, ha előre letervezed a heti, vagy 2 heti menüt. Másrészt, fűszerekből mi mindent IS felvásároltunk annak idején, 2-3 csomaggal, valamint tészta félékből is, mielőtt össze költöztünk. Tehát pl keményítőt, sütőport, vanilin cukrot, vagy épp grízt nem minden héten használ az ember lánya, de nekünk mégis volt otthon, hogy HA esetleg kell, legyen vésztartalékként, hogy jé, ez is van otthon.
Tehát hétfő-kedd-babgulyás, szerda-csütörtök-spagetti, péntek-hal, szombat-vasárnap-húsleves-rántott hús. És ha ezt megcsinálod 2, vagy akár 3 hétre előre, akkor baromi jó akciókat is kilehet fogni. Tehát ha akciós a csirkecomb, ne állj meg 2 kilónál, hanem vegyél 8-at, ha bírja a fagyasztótok hellyel, és akkor 2-3 hetente mindig tudsz beiktatni egy combos ebédet. Ha mindig aznap veszel húst, az nagyban pénzkidobás.
Amivel spórolni tudtok, hogy rájöttök, a pénzetekért ti dolgoztok.
Villanyokat nem égve hagyni, egy melegítőt, vagy pulcsit ha rövid időkre veszed fel, nem kell egyből mosásba dobni, és 2 naponta mosni. Felesleges. Felesleges naponta is beindítani a tűzhelyet, pazarlás.
Valamint az ugye, hogy nem dobáljuk ki a kaját. Én egy ideig annak idején együtt éltem a párommal, soha semmit nem dobtunk ki (jó, ritkán előfordult), mindent megettünk. Aztán egy időre visszakényszerültünk a szülői házba, mielőtt venni tudtunk volna egy házat. Baromira elszörnyülködtem rajta, hogy a szüleim a másnapos kaját már NEM eszik meg. Akkor se ha, 10 literesbe főztem egy 4 tagú családnak, másnap már bele se szagoltak. Én voltam a konyhamalac. Persze meguntam, nem főztem többet nekik. :D
Kezdd úgy, hogy készítesz egy hétre étlapot. Reggeli, ebéd, vacsora. Ha szerettek nassolni, vagy szoktatok uzsonnázni, azt is írd fel. Értelemszerűen nem fog minden elfogyni, ha pl. a rántottához veszel egy üveg olajat, abból bőven marad.
Következő héten újabb étlap, de előtte nézz körbe, hogy mi van otthon.
Előbb-utóbb lesz pl. mindenféle fűszered. Tartós tej, liszt, tésztafélék, rizs, tojás, pár leveskocka sose árt, de ha nem háborúra készülsz - és ne is legyen!! -, akkor nem kell túltolni a tartalékolást.
Nem fog egyből menni, ha otthonról ezt a mintát láttad (láttátok), és egyikőjük sem élt még szülők nélkül. Nem azzal lesz baj, hogy kidobjátok a fél kiló kenyeret, mert aránylag hamar rájön az ember arra a trükkre, hogy megveszi, aztán behajítja a fagyasztóba.
Inkább azt nem tudjátok majd rendesen kiszámolni, hogy mekkora adagot főzzetek két főre. De ebbe is bele lehet jönni, pár hét után tudni fogjátok.
Egyébként csináljatok hetente vagy inkább kéthetente egy pizzanapot. Az azért jó, mert a pizzára mindenféle hűtőben unatkozó dolgot rá lehet tenni.
Erről jut eszembe, liszt legyen otthon, meg élesztő, meg persze sajt. Meg paradicsomszósz.
Nálam ezek vannak itthon, mert munka után még a 100 méterre lévő Interspar is messze van és panelben pici konyhám van csak:
10 kg lisztet szoktam hozni egyben mert fél kg-ból szoktam sütni valamit úgy 3 hetente. Ennyi liszttel hónapokig el lehet lenni, ha nem vagytok nagyon sütisek. Búzadara 1kg elég egy fél évre, mert max. tejbepapi, grízgombóc vagy túrógombóc lesz belőle de jó ha van, fél kiló kukoricadara is van puliszkához. Ezek ált. 8-9 hónapig állnak el a címke szerint. 5kg cukor van itthon mert kuglófba kell 30 deka (ebből 1kg barna nádcukor teához), jódozott só 2kg és hoztam kipróbálni egy himalája sót is. Porélesztő, sütőpor 10-10 csomag, szódabikarbóna.
Vaníliás cukorból 25 dekást veszek Pennyben kb. évente.
Konzervek 3-4db mindből: paradicsom, vörös és fehér bab, kukorica, hal.
Üvegesek: borsó, uborka, cékla, paradicsompüré, lecsó, hagymás lecsó, vegyes és barack lekvár (van sütőlekvárból is).
Tészta 1kg: penne, orsó, cérnametélt, kocka, spagetti, levesbetét és tarhonya. Rizs 1kg zacskós, 2x8db-os dobozos gyorsrizs.
Tea: legalább 6 féle, mert szeretem! :), hozzá citromlé.
Kakópor, instant kakaó, nutella.
Fűszer 3 csomag fér a Pepcos tartóba: vegeta, só, bors őrlővel, fokhagymapor, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, majoranna, rozmaring, kömény, paprika, füstölt paprika, tárkony, lestyán, szerecsendió, babérlevél, fahéj, szegfűszeg.
Rágcsák.
Na. Egy ilyen alapkészlethez már csak egy fasza hűtő kell a húsnak és a friss árunak. Min. 3 nagy mélyhűtő rekesz, min. 4 fenti polc fog kelleni.
Mélyhütő kezdőkészlet: 2 fűszeres bagett, 2x15db-os halrudacska, 2kg vegyes zöldség, 1-1kg brokkoli és karfiol, 1kg máj, 2 kg csirkemell, 2kg aprólék, 4kg comb, 2kg darálthús, 2kg sertéscomb, 2kg tarja.
Aki ebből nem főz, az éhenhalna amúgy is! :D
száraz áruból legyen egy alap készlet + konzervek, pl tonhal, sűrített paradicsom
meg ami még eláll és van hol tárolni, pl krumpli, hagyma
a többi attól is függ hogy hogy állsz fagyasztó hellyel. ami biztos hogy nekem amikor 4 helyett egyfős háztartásba kerültem, meglepő volt, hogy minden milyen lassan fogy. nem tudtam xl-es csomagokat venni a boltban. szóval szerintem az egy hét reális amikor friss árut veszelm (zöldség, gyümölcs stb9, amúgy meg legyen egy szárazáru (tészta, liszt, rizs, bab, müzli stb), egy konzerv (uborka, cékla, tonhal, paradicsompüré, tejszín) és egy fagyasztós (zöldborsó, zöldbab, kukorica) készlet. innen kb nem lehet az a helyzet, hogy nincs mit enni. arra figyelj hogy ha valami kibomlik, hamar foygasszátok el, pl a sajt vagy egy szendvicskrém ne penészedjen meg, akár ,5 hét alatt is bezöldülhet ha nem fogy el. amúgy ha tudatosak vagytok, akkor nem elsz kajaszemét. pl tej megromlás előtt 2 nappal észreveszitek meg a rátok száradt kiflit, akkor csinálsz egy mákos gubát. vgay ha kenyér akkor tepsis french toastot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!