A buktába milyen lekvár "való", a saját véleményetek, ízlésetek, kedvenc receptetek, gyerekkori, esetleg menzai emléketek, illetve a családi hagyományozott megszokásotok szerint?
Nálunk nemrég egy derűs kis vita kerekedett ebből, hogy milyen lekvár "való" a buktába.
A kérdés itt csak lekvárfélékre vonatkozik, az egyéb lehetséges túró, mák, dió stb. töltelékekre nem!
olyan "való" bele, amilyet a bukta elfogyasztó kedvelnek.
Viszont eszembe juttatott egy "kontra kérdést" a téma.
Régen lehetett kapni a boltokban gyümölcs zselét, amit neveztek ugyan lekvárnak, de nem az volt. Nagy tömbökben volt az üzletekben, abból vágtak le kívánt méretben darabokat, és főleg a különböző süteményekhez, többek között a buktához is használták, a sütés során nem folyt szét, valószínűleg a sok zselatin miatt.
A kérdés azokhoz szól, akik tudják, miről írtam: lehet még kapni most is az említett terméket, vagy az is eltűnt a boltokból?
Nem kedveltem azt a zselatinos, vörös színű masszát, csak eszembe jutott, hogy volt olyan is anno, nem tudom most is kapható-e (nem csodálkoznék azon sem, ha eltűnt volna, kb a "lekvár helyett ez is jó lesz" kategória volt.
#2 sütőlekvár, sütésálló lekvár, szalonna lekvár, hitlerszalonna néven fut/futott. A régi kimérős formájában már nem láttam jó ideje, de lehet kapni valami "hasonlót" dobozban.
De hogy a kérdésre is válaszoljak én a buktát "piros lekvárral" szeretem. Leginkább eper, málna vagy piros vegyessel.
Nagymamám házi szilvalekváros buktája maga a bukta mennyország volt, azóta sem ettem sehol olyat.
Nekem buktától függetlenül a kedvenceim a házi(!) sárgabarack és málnalekvárok, így minden lekváros sütit ezekkel szeretnék.
IGen, ahogy a 3-as írja, ez volt az a bordó hitler-szalonna. :-D
Manapság is lehet kapni, műanyag dobozban, sütőlekvár néven. Szerintem kb. 80% tökből van, és nyomelemnyi mennyiségű valódi gyümölcs. Plusz persze sok sűrítőanyag. :-D
NÁlunk baracklekvárral és szilvalekvárral készül bukta - szigorúan házi készítésűvel.
#2, #3, #7
Lekvár sütő vegyesíz
900-1200 Ft/kg
Az összetevői között nincsen tök, hanem:
Glükóz- fruktózszörp, almavelő, meggyvelő, szilvavelő, zselésítőanyag (pektin), étkezési sav (citromsav), tartósítószer (K-szorbát), aroma, színező anyag (édesburgonya- és sárgarépa koncentrátum).
Nem tartozik a kedvenceim közé, de szerintem egész jó íze van. Összhatásában egy kicsit a birs zselés "lekvárra" emlékeztet.
2
Az nem zselé. Sütőlekvár, hitler szalonnának is nevezték, lehet kapni most us
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!