Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Befőttesüveg fertőtlenítése...

Befőttesüveg fertőtlenítése miként lehetséges ha nincs sütőm?

Figyelt kérdés

Lekvárt készítek, de nincs sütő.

Felraktam egy bödönbe vizet, abba párolóbetétet és abba a befőttesüveget, fedőt. Ellepi a víz teljesen. Felforralom, de meddig?


Vagy van jobb módszer?



2022. jan. 5. 17:43
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
37%

Mikród nincs?


Én csak teletöltöm az üvegeket forró vízzel, és 5 perc múlva fejjel lefelé lecsurgatom ennyi.

Nem kell ezt túlmisztifikálni. :)

A lekvárhoz használj almapektint, Quittin-t, abban van minimális mennyiségű tartósítószer is. Garantáltan nem fog megromlani a lekvár. Én már hosszú évek óta így csinálom - épp tegnap bontottunk fel egy 2011-es baracklekvárt. :)))

2022. jan. 5. 17:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
71%
Legegyszerűbb ha beleállítod forrásban lévő vízbe.
2022. jan. 5. 17:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
55%
Oké, közben látom hogy a kérdésben is ez a módszer van.
2022. jan. 5. 18:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 A kérdező kommentje:

2-es: "Felforralom, de meddig?"


Közben kiöntöttem az üvegből a vizet és átraktam nedvesen a mikróba. Fél perc után szétcsattant a befőttesüveg. :)


Egyébként aki mikrózik az a fém fedőt hogyan fertőtleníti?

2022. jan. 5. 18:09
 5/18 anonim ***** válasza:
53%

4: írtam hogy ne misztifikáld már túl! A kb. 120-130 fokos lekvár SOKKAL JOBBAN fertőtleníti a fedőt, mint a 100 fokos víz!!!!


Nem véletlenül kell 10 percre fejreállítani a lekvárokat, miután színűltig töltöd, és rácsavarod a tetejét.

2022. jan. 5. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
28%
Forrasban levo vizbe allitod tetostol az uvegeket.En ugy szoktam hogy rateszem a fedot es megvarom mig enyhen felforr a viz es ennyi.Ezutan leveszem a tuzrol a fazekat,kiszedem az uvegeket es tiszta konyharuhara fejjel lefele sorba rakom
2022. jan. 5. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 A kérdező kommentje:
Akkor csak azért kell fejreállítani, hogy a kupak belső fele is felforrósodjon? Anno a celofánnal ez nehéz lett volna, ott a szalicil csinálta meg a fesztivált a lekvár fölötti légtérre?
2022. jan. 5. 18:23
 8/18 anonim ***** válasza:
55%

Nem ugy tetostol hogy rajta marad az uvegen a teteje hanem kulon termeszetesen de a tetejet is muszaj csiratlanitani:D

#6

2022. jan. 5. 18:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
100%
7: tkp. igen! És azért kell színültig tölteni, mert akkor a hűlés közben a lekvár térfogata csökken, aminek következtében a lekvár "teteje" és a fedél között vákuum (légüres tér) keletkezik. És ez garantálja, hogy nem romlik meg. Hiszen vákuumban nem tudnak elszaporodni semmiféle penészgombák és egyebek.
2022. jan. 5. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 A kérdező kommentje:
Tehát nyugodtan lehetne "dugig" (fedőig) tölteni lekvárral az üveget, nem csak a nyakáig. Hiszen hűléskor úgyis légritkább lesz az egész terjedelmében.
2022. jan. 5. 18:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!