Latinovits milyen fűszer folyadékot önt bele a levesébe a Színbádban?
31 - 35 másodperc között. Imádom ezt a számomra kultikus részt. Sűrűn elkészíttetem a nejemmel ezt a levest, és nagyon érdekel, hogy mi az amit bele önt.Mi lehet? Paradicsomlé? Az nem ilyen kis üvegben van...
https://www.youtube.com/watch?v=3PhmfAJ-xAM
Szerintem meg Yestor cseppeket.
Ez egy tömény, fűszeres húskivonat volt és az éttermek asztalain állt, mint a só vagy a bors.
A belinkelt fimrészlet alatt a kommentárokban szerepel a következö válasz:
(Barócsi Zoltán válasza)
Többen kérdezték, hogy Szindbád mit önt a levesbe. Nem kell találgatni (bár János Széky majdnem ráhibázott). El kell olvasni az eredeti novellát (Krúdy Gyula: Isten veletek, ti boldog Vendelinek). Ott szó szerint ez áll: " - Nincs valami leves-erősítőjük? Maggi vagy ilyesféle? - kérdezte a vendég, amikor az első kanállal a tányérjába mért.
- Hogyne volna, uram! - felet a pincér és már hozta is a barnás folyadékkal az üvegecskét, amelyet szemügyre-vétel után a vendég jól megrázott, mintha az erejét akarná felszínre hozni és bőven csepegtetett a levesbe."
2-es vagyok
Tényleg nem vitatkozni akarok, csak beszélgetni, mivel végre egy érdekes téma.
Nem tudom, hogy ki tévedett, Barócsi Zoltán, vagy Krúdy, de a Szinbád idejében volt ugyan Maggi húsleves koncentrátum, de csak kapszulában és kockában, üvegben még nem.
"A cég Svájcból jött létre 1884-ben, amikor Julius Maggi átvette apja malmát. Gyorsan az ipari élelmiszer-gyártás úttörője lett , amelynek célja a munkáscsaládok táplálékbevitelének javítása. Maggi elsőként hozta piacra a fehérjében gazdag hüvelyes ételeket, majd 1886-ban egy kész levest követett hüvelyes ételeken alapulva. Ezt követően Julius Maggi bevezetett húsleves-koncentrátumokat, először kapszulákban, majd kockákban."
A Maggi fűszeres "szósz" nem volt soha húskivonat, hanem kezdetektől sötét, fűszerezett, szójaszósz típusú hidrolizált növényi fehérje alapú szósz.
Tehát, ha autentikusak akarunk lenni, akkor ha Szinbád élt volna, nem Maggi szószt öntött volna a marhahúslevesbe, hanem Yestort, ami marhahús erőkivonat volt és mint mondtam, kelléke volt az éttermi asztaloknak, marhahús felszolgálásakor.
Ettől még a filmben önthetett bele Maggit és Krúdy is írhatta Maggival, csak éppen az nem fedi a történelmi hűséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!