Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Ha a leves elromlik a melegen,...

Ha a leves elromlik a melegen, akkor hogy nem romlik meg mikor fő? Hiszen akkor is melegen van.

Figyelt kérdés
Ugyan ez a húsfélékre.
2021. máj. 11. 12:46
 1/8 anonim ***** válasza:
55%
xd vicces
2021. máj. 11. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
100 fokon főzöd, megváltozik a szerkezete, elpusztulnak a baktériumok. Szobahőmérsékleten viszont csak rohasztod, 20onpár fok az nem hőkezelés.
2021. máj. 11. 12:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A hőmérséklet a kulcs. A főzés 100 fok, ahogy elkezd hűlni, egyre kedvezőbbek lesznek a körülmények a romlásért felelős baktériumoknak. Minél tovább marad szobahőmérsékleten, vagy még melegebben, annál gyorsabban szaporodnak el benne a baktériumok.

Nyáron a legneccesebb, amikor elkészül 10 liter babgulyás, marha nehezen fog lehűlni, főleg ha a bográcsban hagyják, és még kánikula is van. Ha nincs rövid időn belül lehűtve, legalább 5 fokosra, annak annyi.

2021. máj. 11. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Állás közben sokkal alacsonyabb hőmérsékleten van mint sülés/főzés közben. Ez pedig pont ideális a mikroorganizmusok szaporodása szempontjából.
2021. máj. 11. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Olyan 20-50-fokig terjedően mondanám azt, hogy ebben a tartományban brutál gyorsan szaporodnak a mikroorganizmusok.


15 fok alatt már lassul, 10 alatt jelentősen, 0 fok körül jócskán megnő egy étel eltarthatósága.

60 fölött elkezdenek kicsapódni a fehérjék, ami a baktériumokat még bőven nem öli meg, de azért efölött már kezdik kényelmetlenül érezni magukat.

2021. máj. 11. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
84%

Sütsz valami sütőben, ha rakod hűtőbe van ami több napik is eláll, akár egy hétig is. Ha kint hagyod szobahőmérsékleten es 3 nap után eszel belőle lehet kapsz egy ételmérgezést. Pedig ugye az is sütőben sült és 150 vagy 200 fokon.

Levesnél is ugyan ez.

2021. máj. 11. 14:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként ez egy tipikus példája annak, mikor egy függvény U vagy fordított U alakú. Ez nem a minél több, annál jobb (vagy a minél kevesebb, annál jobb) esete, hanem - ha a bacik szempontjából nézzük - a közepes hőmérsékleti tartomány jó nekik, ott tudnak jól szaporodni, de a túl hidegben vagy a túl melegben nem, sőt el is pusztulhatnak. Sokszor a hamis politikai érvelések mögött is egy figyelmen kívül hagyott U alakú függvény bújik meg.
2021. máj. 11. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
De ennek ellenére nem érdemes az ételt egész nap magas hőmérsékleten sem tartani, mert egyrészt sok energia, másrészt kiszáradt, ezért inkább lehűtjük
2021. máj. 11. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!