Pesto-szósz készítéséhez, ha nincs itthon fenyőmag, felhasználhatok szezámmagot is? Vagy valami mást?
A fentebbi linken található Massimo Bottura pesto receptje, ő a világ egyik méltán leghíresebb séfje és kenyérmorzsát használ fenyőmag helyett a pesto-hoz.
#3: Hát az kábé olyan lesz, mintha a rántotthúst úgy csinálnád, hogy a húst kihagyod belőle, és csak a panír...
:-D
#2: na igen...
Volt már olyan kérdés, hogy mi lenne, ha a pecorino/parmigiano-t trappistával helyettesítené.... :-D :-D :-D
Ezt a Lénárd Sándor novellát szoktam ilyen ("mivel lehet helyettesíteni" típusú ) kérdéseknél idézni... :-)))
A parasztasszony a kastélyban
A szegény paraszt feleségét mindig felhívatták a kastélyba, ha nagy vendégség ígérkezett. Segített akkor ott a szakácsnak, aki maga is igen nagy úr volt. A parasztasszony fát aprított, krumplit hámozott, baromfit tisztított, tortakrémet kevert - aztán odahaza mindenről egy ízig beszámolt hites urának.
- Micsoda dínomdánom volt megint! Micsoda lakoma! Befejezésül eperkrémes torta! Bizony, a gróf urak mind a tíz ujjukat megnyalták utána!
A paraszt hallgatja csak, hallgatja megannyiszor ezt a történetet; egy szép napon aztán vége szakad a türelmének, az asztalra csap, és így kiált:
- No hát egyszer már én is kérek eperkrémes tortát!
- De édes uram - így a parasztasszony -, nincs hozzá eprünk!
- Van aszalt körténk épp elég! Csináld körtével!
- Jó, de vajunk sincs a krémhez!
- Akkor csináld zsírral!
- Honnét vegyem a szép fehér lisztet? Csak az a fél zsák rozslisztünk maradt!...
- Megteszi. Csináld hát rozsliszttel!
- No és a tojás? Tizenkét tojás!
- A mindenségit neki, hát veletek asszonynéppel sehogy se boldogul az ember? Mondtam, asszony, nekem torta kell, eriggy a konyhába, de egy-kettő!
A parasztasszony nekiáll, szitál, kever, süt, vár... aztán egy szó nélkül visszatér a tortával. Az urának sincs kedve szónoklatokhoz. Csak levág egy szeletet, beleharap, majszolgatja, majd leszögezi: - Látod! - És lassan hozzáteszi még: - Csak azt nem tudom, mit kell ettől a gróf uraknak az ujjukat nyalogatni!
Igen, talán a kesudió is szóba jöhet helyettesítőnek.
De érdemes beszerezni egy kis csomag fenyőmagot, aldiban szinte mindig van.
Tahint ismered? Gondolom nem, mert akkor nem akarnál szezámmagból pesztót csinálni... elég karakteres íze van, hiába a parmezán meg a bazsalikom, biztos, hogy kiérződne belőle.
És igen, a kesudió nem rossz, sokszor csináltam már belőle, mert némileg olcsóbb . Jellegtelenebb az íze, így a beízesített végeredményen nem igazán lehet észrevenni a csalást. Ízre legalábbis. Állagra másabb. Tovább kell turmixolni, mert nehezebben megy szét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!