A kotyogós kávéfőzőbe tényleg egy félévente ecetet kell főzni?
Hallottam, de már nem tudom honnan, hogy fél évente meg kell csinálni a következőt: 20% ecetet önteni bele, 3 óráig állni hagyni, majd lefőzni egymás után 3x az ecetet benne. Ez sek idő. Meg kell ezt csinálni tényleg vagy elég, ha minden nap mosogatöszeres vízzel elmosom a szűrőjét is?
Állítólag, ha nem csináljuk meg, felrobban.
Namost januárba vettem év elején egy 3 személyes kotyogót, még nem csináltam ilyen ecetes akármit csak mindennap elmostam.
Ez, ha igaz azt jelenti, hogy nyár körül meg kéne csinálni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ecetet vizko ellen kell használni.
Én is haszbalo de nem kotyogossal, hanem elektromos kávéfőzővel.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Igen kell vízkőmentesíteni, de citromsavval kíméletesebb. Az ecet korrodálja az alumíniumot.
Citromsavat por alakban a háztartási boltban árulnak.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nem (csak) a szűrő a lényeg, hanem amit nem mosol el, a biztonsági szelep. Az a kis sárgaréz bizbasz az oldalán, amin van egy lyuk.
Ha gáz van (szó szerint, túl sok gáz) akkor az teszi a dolgát, és kiereszti a fölös gőzt.
De ha keményvízzel főzöd a kávét (Gyakorlatilag bármilyen magyarországi csapvíz ilyen) akkor mindenhol lerakódik a vízkő.
Pláne úgy, hogy fel van forralva a víz, mert olyankor kicsapódnak a változó keménységet adó karbonátok.
Ha meg kifőzöd valami savval, (mindenféle sav oldja a karbonátokat) az feltehetőleg átjárja mindenhol.
A másik opció, ha nem akarsz ezzel szórakozni, hogy egyszerűen kicseréled a biztonsági szelepet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!