Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A mórabósra (ónanóna) szilvána...

A mórabósra (ónanóna) szilvának miért nincs olyan értéke mint a többi gyümölcsnek?

Figyelt kérdés

Szerintem egyáltalán nem rossz az íze, ehető, mégis nem is árulják a gyümölcsösök, nem is veszik, sok helyen ingyen leszedhető, stb.

Pedig nem ennyivel rosszabb a többi gyümölcsnél. Mégis általában leérik, leesik, megrohat, nem használják fel, ahol van is ilyen fa.

Annyival rosszabb a pálinkája, lekvárja, befőttje, stb.?

2019. júl. 12. 22:11
 1/7 anonim ***** válasza:
Inkább alanynak használják nem gyümölcsnek. Magyarul,ha valakinek van ilyene (mirabolána nálunk) akkor úgy tekint rá mint pl egy bodzabokorra, abból is lehet csinálni sok mindent de mégse szoktak. Egyébként pálinkának, lekvárnak nem rossz, befőttet nem tudom, de valamiért a szilvabefőtt se túl népszerü, pedig pl én szeretem.
2019. júl. 13. 08:10
 2/7 anonim ***** válasza:
Nincs akkora kereslete. Nálunk mirabolán, ringló, búzaszilva éa fosóka néven fut :D
2019. júl. 13. 08:29
 3/7 anonim ***** válasza:
Áh a dobzót kihagytam. (Hugyos dobzó)
2019. júl. 13. 08:29
 4/7 anonim ***** válasza:

Mi is fosókaszilvának hívjuk. Befőttje sem rossz, drága anyukám úgy írja az üvegekre a címkét: "Fosóka 2019". :)

Mondjuk szerintem is érdemtelenül semmitérőnek tartják sokan. Pedig finom.

2019. júl. 13. 12:16
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Én idén szedtem először, mert a szomszéd üres telken áll egy hatalmas fa.

Idős édesapámnak szedtem belőle, megkóstoltam, finom. De nem tudta enni, mert kimagozni nem lehet, késsel is alig lehet gyümölcshúst leszedni, és közben meg az atyaúristen is ragadni fog.

Gondoltam, ingyen van, főzök belőle lekvárt.

Aha... ki is írtam én is 2 kérdést, de nem igazán kaptam rá válaszokat.

Először is fel kell főzni, hogy valamennyire elváljon a hús a magtól.

De utána is egy tortúra kiszedni a magot, mert nyálkás, csúszik, és a magok röpködtek ide-oda, közben már mindenem ragadt.

Kértem kölcsön egy paradicsompasszírozót, de azt mondták, ehhez nem lesz jó, túl nagy a magja. Hát jó. Maradt a kézi módszer.

A lekvár végül egészen finom lett, de tényleg nem éri meg ezt a kínlódást.

Alig 2-3 kilóról beszélünk csak, és ehhez képest aránytalanul sok a munka vele.

Pedig nekem van időm, meg szeretem is csinálni, de egyszerűen van, ami nem éri meg. Még ingyen sem.

Nem véletlen, hogy ott rohad el az utak mentén.

2019. júl. 13. 14:01
 6/7 anonim ***** válasza:
Szerintem pont azért nincs értelme árulni, mert a nagyvárosoktól az elhagyatott tanyákig mindenhol megterem magától is, csak az nem szed belőle, aki nem akar. Objektíven nézve végül is értéktelen gaznak tekinthető. Nálunk is van a ház előtt három fa, nem tartom a világ legfinomabb gyümölcsének, de mivel teljesen ingyen van és még gondozást sem igényel, minden évben leszedek egy nagyobb adagot. Nem az összeset, mert nem tudnék vele mihez kezdeni, a fagyasztóba annyi nem fér, befőttet-lekvárt meg nem akarok főzni belőle. (Bár a befőttet egyszer próbáltam, finom lett, csak nagyon körülményes előállítani a talpalatnyi konyhámban.)
2019. júl. 13. 18:55
 7/7 anonim ***** válasza:

#5 vagyok.

Pár adaggal még leszedtem, ezt nem írtam.

Késsel szórakozva eltettem a fagyasztóba néhány adagot, télen gyümölcslevesnek jó lesz.

Legfőbb előnye továbbra is, hogy ingyen van, az íze meg egy az egyben a hagyományos szilváé.

De ennek a kis adagos fagyasztásnak még az is előnye, hogy egyszerre csak kb fél kilónyit kell megpucolni, ami méág ha lassú is, ilyen kis adagban csak pár perc.

A lassúságot úgy értem, hogy lekvárnak több kilót, vagy pálinkának több száz kilót, na azt esélytelen így kimagozni.

2019. júl. 13. 18:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!