Mi történhetett a krumplival?
Újkrumplit vettünk nem egész egy hete, szóval mondhatni friss.
Azt nem mondom, hogy hidegben volt (kamránk/pincénk nincs), de a lehetőségek szerint megfelelően volt tárolva: nejlonból kiszedve, szétterítve, hűvös kövön volt a láda, napfénynek nem kitéve.
Szóval a kérdés: ma vettem észre, hogy a krumpli konkrétan... nos, szétfolyt. Nem egyszerűen rothadni kezdett (bár egy hét alatt azt se szabadna neki), hanem lé- és masszaszerűen folyékony lett. Volt olyan krumpli, ami làtszólag ép volt felülről, megfogtam, hogy kidobom, és bugyborékolva összetöppedt a kezemben, mert a belseje már kifolyt, sárgás-fehéres enyőkeként.
Szóval gusztustalan....
Nem tapasztaltam még ilyet, nyári melegben sem. Mi lehetett az oka? Az (egyelőre) ép krumplikat érdemes félretenni, vagy tutira az egész enyőke lesz?
Ez a jelenség az ún. "baktériumos szártő és nedves gumórothadás" mn. "feketelábúság".
Legnagyobb károkat a nedves, csapadékos tenyészidőszakokban okozzák, mindenekelőtt a burgonyát és a különböző gyökérzöldségeket támadják meg, de levegőtlen, túl meleg raktárakban is károsítanak. Az E. chrysanthemi ritkább, de terjedőben van a fokozódó felmelegedés miatt.
Tünetek: az Erwinia okozta rothadás elsősorban szagról állapítható meg, a bomlás során enzimjeivel feloldja a pektint, emiatt a gumó szövetei elfolynak, szétesnek. Mivel nem egyedüliként van jelen, a másodlagosan megtelepedő egyéb rothasztó gombák ezt a pektint bontják le cukorra és rövid szénláncú büdös szerves savakká, valamint a fehérjéket is elkezdik bontani, innen van a záptojás illatú szag.
Kiskertben a szártő talajjal érintkező részét támadják meg, innen a feketelábúság elnevezés. Következménye hervadás, jellegzetes szag és a hajtás pusztulása (a nagy lombozatú és nagyon alacsony szárazanyag tartalmú fajták fogékonyabbak: pl kondor).
A fentieket szem előtt tartva elképzelhető, hogy a vásárolt burgonya alapból "fertőzött" lehetett a baktériummal.
Egyébként nekem is van itthon újkrumpli a kamrában a földön egy ládában szétterítve (23-25°C és relatíve alacsonynak mondható, 50% körüli páratartalom, továbbá folyamatos szellőzés) és eddig még kutya baja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!