A gyorspácolt sonkát valóban puhábbak omlósabbak?
Sokszor vettem hagyományos füstölési régi kötözött sonkát, paraszt sonkát és gyorspácoltat is valahogy nekem a hagyományos füstölésű régi sonka mind ilyen szálas és elég kemény, száraz a fogam közé nagyon erősen be tud ragadni, valamint sokkal sósabb is és azt vettem észre hogy az oly sokat kritizált gyorspácolt sonkák sokkal puhábbak omlósabbak nem ragad be a fogam közé az izom rostjai, szálai.
Ti ezt hogy látjátok?
A hagyományos pácolás esetén a sonka vizet veszít, a füszerek, füst meg beleivódik a hús rostjaiba. AZ ilyen készítmény hüvös helyen (nem hütöben) simán eláll egy évig is minöségromlás nélkül, illetve fözés nélkül is fogyasztható, mert nem nyers.
A gyorspácolás esetén a nyers húst bekenik "folyékony füsttel", ami lényegében kátrányhoz hasonlóan erös szagú víz, bedörzsölik füszerekkel és utána egy-két napig szárítják, hogy ne maradjon nedves a felülete. Ebböl következöen ez gyakorlatilag nyers hús némi füszerekkel, de se nem füstölt, se a sonkához nincs köze.
Ez még hütöben is csak pár napig, esetleg egy hétig tartható, és csak fözés/sütés után ehetö, mivel ugyanolyan nyers, mint amit a húsos pultnál kapsz.
Pár éve már egy maszek feldolgozótól veszem a füstölt árut.
Minden héten vágnak, tehát választhatok a termékek közül, hogy a legfrissebben a füstről lekerültből kérek, vagy 1-2-3 stb hetes érlelésűt szeretnék.
Ha sonka féle , akkor kivétel nélkül a füstölt karajt választom. Pont annyit veszek, amennyi egy hét alatt elfogy. A következő héten ugyanolyan állagút tudok tőle venni, amit 1 héttel később vágtak.
Tök jól be tudod lőni magadnak a kívánt állagot.
Abszolút omlóshoz is hozzá lehet így jutni. Olyan vékonyra is tudod szeletelni, hogy átsüt rajta a nap.
Ha az ilyen friss füstölésűből levágysz egy vékony szeletet és pár másodpercre a mikróba teszed, akkor veszed észre igazán, hogy mennyi só van benne. Az érettebb sonkában is pont ugyanannyi van, csak abból nem jön ki annyi a mikrózáskor, de attól még megeszed a sok sót.
Ha mikrózod, akkor hajlamos vagy több kenyérrel enni a sóérzet miatt. Sajnos ez ezzel jár. Az ízért be kell vállalnod, vagy a sót, vagy a kenyeret.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!