Boltban vett tyúktojás kívűl-belül sem tartalmazhat szalmonella baktériumot?
https://www.youtube.com/watch?v=VwVJxNpl-6c
Alapból érdemes megtekinteni az egészet, de 3:20-nál hangzik el a lényeg.
A sértetlen héjú tyúktojás belül szalmonella mentes, a probléma azzal van, hogy feltörés során valamennyire mindenképp érintkezik a külső héjával, ami fertőzött lehet. Ezért szokták éttermekben, és egyéb helyeken 2%-os hypos vízben fertőtleníteni a tojásokat 5-10 percig, a használat előtt, persze csak amennyiben olyan módon használják a tojást, hogy az nem kap elegendő hőkezelést ahhoz, hogy biztosan elpusztuljon minden kórokozó.
Megjegyzem a a forgalomban lévő tojások jelentős részét a csomagolás előtt UV sugárzással fertőtlenítik, de ez messze nem tökéletes, van még az ózonos fertőtlenítés is, ami nagyjából tökéletes fertőtlenítést jelent, de ez még nem annyira elterjedt Magyarországon jó tudtommal.
A tyúkokat is kezelik vakcinával szalmonella ellen.
Az pedig természetes kellene hogy legyen, hogy felhasználás előtt alaposan meg kell mosni a tojást, főleg ha azt nyersen akarod felhasználni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!