Tudtok nagyon jó zsemle recepteket?
Igen :) Igazából nem sokat kell variálni az 5 alap összetevőn túl (bár ha a párom sütne zsemlét, abban zsiradék se lenne), de egy kevés ez-az feldobja :) Én 1 kiló liszthez teszek bele egy tojást, 4 dkg zsírt és nem tudom, hogy mi mennyit emel, mert kb. 3-4 alkalommal sütöttem eddig zsemlét, de megvan a befutó: az 1 kiló liszten belül van 2-2 dkg krumpliliszt, kölesliszt és 8 dkg szezámmag. Persze ezeket még lehet variálni, az előző zsemlém elég kalácsos lett, dupla tojással, krumpli- és kölesliszttel... Ez zsemlésebb. Ja, víz úgy 5,5 dl kell ennyihez, legközelebb csökkentem, a liszttel együtt és kihagyom a tojássárgáját s beleteszek több fehérjét...
Remek lesz az is. Attól még megőrzöm a jelen receptet, mert számomra tökély, főleg valami ízes vajjal, ez a pár szinte abbahagyhatatlan ételem egyike. Könnyed és ropogós héjú. Töltött kenyeret is ebből csinálok (camambert vagy brie, sült hagyma kerül bele).
4 dkg élesztő elég a fentihez, gyorsan és remekül kel még akkor is, ha a fele teljes kiőrlésű tönkölyliszt, ahogy eddig csináltam. Most jön majd a tk arányának növelése, még simán elbír többet, látszik rajta.
A só szűk 3 teáskanálnyi, de ez ember- és sófüggő.
OK, letisztázom:
1 tojás + valamennyi megkenni, ha gondoljuk
5,5 dl víz
kb. 2,5 tk só
4-5 dkg friss élesztő vagy ennek megfelelő mennyiségű szárított
2 dkg burgonyaliszt
2 dkg kölesliszt (ez a 2 opcionális, de nekem bevált, ezek igen ízes lisztek)
8 dkg egész szezámmag (úgyse fog feltűnni, hogy egész)+ valamennyi a tetejére, ha úgy gondoljuk, szerintem rém csinos vele
44 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
44 dkg fehér tönkölyliszt (persze lehet sima búzaliszt is, az arányuk is lehet más, ésatöbbi, csak akkor más lesz picit)
4 dkg zsír (nálam kókuszzsír)
Összekeverem, megkelesztem (általában szűk 1 óra múlva nézek rá, akkor már szuper), megformázom, lekenem, szezámmal megszórom s azonnal sütöm, mert szétkel. Szinte mindent 180 fokon sütök, ezt is, a minisütőmben 18 perc, előmelegítéssel sosem vackolok, ahogy sok más érdekes mozzanatot is ki szoktam hagyni, akinek számít, az persze csinálja úgy. Hallottam már, hogy ezek fontosak s hogy miért, de a saját tapasztalataim nem ezt mutatják, úgyhogy én úgy csinálom, ahogy nekem jó.
A második tepsi persze már előmelegítve sül, tökugyanolyanok, ahogy a tészta 1 napig hűtőben tárolása sem jelent semmit az eredményt tekintve. Ilyenkor eleve ott kel meg, ott is meglepően gyorsan.
Bocs, ez nekem sose megy gyorsan, annyi információ van...
vizes zsemle (1000db-ra)
Liszt: 42.8kg
Élesztő 4%
Só: 1,2%
Adalék: 0,5%
Víz: 58-60%
Üdvözlettel: Egy Pék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!