Mi lehet a titok?
Nem tudom megfigyeltétek e, hogy ha vesztek egy akármilyen fólia zacskót , mondjuk élelmiszer csomagolására és veszel a boltban teszem azt egy szeletelt előrecsomagolt kenyeret, akkor ez utóbbi sokkal átlátszóbb és szinte biztosan más alapanyagból készül.
És mintha az utóbbiban sokkal frissebb maradna a kenyér, mintha egy sima zacsiba raknád.
Tapintásra is más az anyag.
De vajon mi lehet az eltérés oka ? Esetleg fagyasztásra szánt élelmiszer is másképp viselkedhet.
Szóval miért használnak más anyagot a szeletelt kenyérnél ?
Egy nagyon sejtelmes kérdesre számítottam xd
A zacskót arra használod, hogy tisztán tartsd az élelmiszert, az ipari csomagolás feldata, hogy megvédje a fizikai behatásoktól a szállítás során is, sokkal vastagabb a zacskó anyaga. Illetve frissen is kell tartania az élelmiszert, ezért általában vákuum csomagolásba teszik, amiből kiszívják a levegőt, vagy helyette nitrogennel töltik fel, ha törékeny pl. chips.
Sajnos nem lettem okosabb.
A kérdés, hogy miért használnak más-más anyagot a csomagolásra ?
A sima zacsi az biztosan polietilénből (PE) készül. Ezekből van kis sűrűségű (PE-LD) és nagy sűrűségű (PE-HD). A sima zacsi valószínűleg az LD-ből készülhet. A szeletelt kenyérnél pedig valami celofánhoz hasonlító anyagot használnak. Ennek valami oka van. Valamit jobban csinál a celofánhoz hasonlító anyag, de mit?
Arra gyanakszom, hogy jobb az oxigén diffúziós tényezője, azaz kevésbé engedi át a gázokat és a párát. De ez csak tipp.
Roppant kíváncsi lennék, hogy ha 1-1 zsemlét ebbe és abba is becsomagolunk akkor mit mutatna 1 hét múlva szoba hőmérsékleten, illetve fagyasztva.
Ha te magad többet tudsz, mint a válaszolók, akkor minek a kérdés ? :)
Nagyon ritkán vásárolok előre csomagolt szeletelt kenyeret- abban a bizonyos celofánhatásúba csomagoltat-, de eddig mindig azt tapasztaltam, hogy sokkal hamarabb száraz lett és max pirítósnak lett jó, mint amennyi időt feltüntettek rajta "frissességét megőrzi" címszóval.
Hát lehet, hogy nem kapok választ a problémámra. Amit tudok ezekről a zacsikról az kimerül a polietilén anyag ismeretével. A celofán jellegűről semmit sem tudok.
Talán szagmentesebb ?
A polietilénnél azt vettem észre, hogy ha a fagyasztóban több ilyen zacsi van akkor idővel az egész fagyasztó átveszi ezt a műanyag szagot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!