Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mi az a sonkaszalámi?!

Mi az a sonkaszalámi?!

Figyelt kérdés
Vagy sonkás szalámi?
2017. nov. 25. 23:17
 1/6 anonim ***** válasza:
65%

Sonkából készült szalámi? :D

Egyébként passz. Rémlik, hogy valahol már találkoztam ezzel a kifejezéssel, és én is csak pilláztam, hogy az meg mi a franc.

2017. nov. 25. 23:32
 2/6 A jó édes ***** válasza:
42%
Anno volt az egyik adótörvény változtatásakor (még tán a '80-as vagy '90-es években) egy terv, hogy a drágább, "luxus" húsfélék (szalámi, kolbász) adózzanak más kulccsal, mint az azonos tápanyagtartalommal rendelkező, de köznép számára elérhető dolgok (gépsonka, parizer). Jó nagy hülyeség volt, feleslegesen nagy árrést alakított ki - aminek az eredménye az lett, hogy megjelent a polcokon az egyik húsipari szereplő vadiúj terméke, a szalámi ízesítésű parizer (sonkaszalámi). A sonkaszalámi elnevezés onnan ered, hogy hasonló próbálkozások más országokban is voltak (nyilván a salami név pl. Olaszországban meg Spanyolországban is eredetvédettséget élvez), így a gagyibb nyersanyagokból származó, de szalámi babérokra törő felvágottakat szokás így nevezni.
2017. nov. 26. 16:58
 3/6 anonim ***** válasza:
68%

Volt sonkaszalámi, és sonka volt benne nem parizer...

egyszerűen bélbe töltötték, frissáru volt, nem, mint az akkori gépsonkák, amik óriási konzervdobozban voltak, sós lében, azokból tolták ki, és csak nagyobb csemegeüzletekben lehetett kapni, ahol szeletelőgép is volt.

Mivel a sonkaszalámi is színhúsból volt, nyilván drágább is volt, mint más töltelékáru. Ezt, mind minden akkori felvágottat kézzel is tudták szeletelni.Akkor még semmiféle adó nem volt az élelmiszerekre.

Az a klasszikus sonkaszalámi már nem létezik, de mindenki láthat körszeletes sonkákat sertésből, csirkéből, pulykából, amiket nagyobb tömlőkbe töltenek ma már, mint anno a sonkaszalámit.

Egy biztos, hogy nem volt bennük ennyi felesleges adalékanyag, mint most.

2017. nov. 26. 17:21
 4/6 A kérdező kommentje:
A hármas válasz kielégítő:hihetőnek és logikusnak tűnik;köszönöm szépen,hogy hozzájárult ifjonti tudásszomjam csillapításához!
2017. nov. 26. 23:24
 5/6 Zsomi54 válasza:
100%
"Globus sonkaszalámi konzerv" néven keressétek. A 70-es - 80-as évek slágere volt a húskonzerv kategóriában. Jobb és drágább is volt, mint a 15,5 Ft-os kínai darálthús konzerv, aminek a konfliktus idején "szovjet határőrhús" volt a becsületes neve. Íze emlékeztetett a Herz szalámi és a gépsonka együttes ízéhez, ezért a neve nem lehetett véletlen.
2020. jan. 4. 09:21
 6/6 anonim ***** válasza:
Én "Tesco szeletelt sonkaszalámi 100 g" néven találtam rá éppen. Semmi értelme az elnevezésnek.
2023. okt. 16. 16:02

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!