Igaz-e, hogy a palizer és a gépsonka közt ez a különbség?
Palizert nem ismerek, de gondolom, a parizerre gondoltál :)
Nem ez a különbség. Két különböző felvágott, nem a formájuk különbözik, hanem az ízük, összetételük.
Igazi párizsit ma már nem lehet kapni, s agépsonka sem sonka.
Az igazi parizerben 90% körüli a jó minőségű marhahús, a többi szalonna. Ilyen ezer éve nincs.
Az átlagos párizsinak kb. a fele olcsó, rossz minőségű hús, nyesedék, csontrol lefejtett cafatok, börke.
A többi gyakran szója, térfogatnövelő, stabilizátor, ízfokozó stb.
A sonka a sertés felső combja. Szárítva, fülstölve szokták tartósítani, s nincs is benne semmi.
A gépsonka jó esetben combból van, de nem egy hústömb, hanem más termékek gyártásának nyesedékéből préseléssel előállított izé. Tartósításához nitrites pácsót használnak többek között (én csakazért is csével mondom), s ehhez is mindenféle dolgot hozzátesznek.
Jellegéből adódóan persze a gépsonkában több a hús.
A palizer nekem nagyon népi. Párizs nevéből származik a magyar elnevzése, német közvetítéssel került hozzánk, ezért parizer a párizsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!