A romlott étel megfertőzheti a vele egy légtérben tárolt ételt? (Ha fizikailag nem érintkeztek)
Csirkemellet sütöttem amit 1,5-2 órára a sütőben hagytam mielőtt hűtőbe tettem hogy hűljön. A szüleim ezalatt betettek a sütő alsó polcára egy tepsit amiben szerintem 4 napja lehetett kb használva, benne hazsnált olaj és ráragadt krumpli volt, elég büdös....szóval nem volt elmosva sajnos. Későn vettem észre... A levegőben terjeszthetett gyomorrontást okozó baktériumokat? Megehetem a húst amit sütöttem?
Lehet hülyén hangzik, de most elég fontos mert 1 nap múlva külföldre utazok egy hétre és nem szeretnék utazáskor rosszul lenni.
Nem. Levegőben biztos nem. De a ráégett krumpli meg a használt olaj valami varázslatos módon amúgy sem szokott romlásnak indulni a tepsiben.
De egyébként a sütő belsejében többéves olaj és ételmaradványok vannak, a többségnek eszébe sem jut takarítani, szóval ne aggódj emiatt. :D
Túl finnyás lenne? Én tudom, hogy milyen érzés ez. Nagyanyámnál egyszer ettem rántott csirkecombot, amely még nyers volt a csirke csontjánál. Utána kórházba kerültem egy hétre szalomenellózissal.
Azóta gumikesztyűben tisztítok mindenféle szárnyashúst és mindent átmosok Domestosszal utána. A vágódeszkát fél óráig áztatom fertőtlenítős vízben és a mosogatót is alaposan átsúrolom Domestossal. A hűtőbe is dupla-tripla zacskóban teszem be a csirkét, amit jól kimosok ecettel utána.
Nagyon alaposan átmelegíted nem lehet semmi bajod tőle, de ha ennyire bizonytalan vagy inkább ne edd meg.
Nem lenne jó ha egész úton azon aggódnál, beteg leszel-e vagy sem.
Hát igen, ha már a gondolatodba férkőzött a kérdés, akkor úgy sem fog megnyugtatni egy válasz sem, szerintem is jobb, ha nem eszel belőle.
Így nem azzal a rémálommal utazol el, hogy útközben beteg leszel.
#5 A nyers csirkehústól kapható szalmonellózisnak köze nincs a kérdező által vázolt helyzethez. Nála maximum toxintermelő baci okozhatna gondot, az is csak akkor, ha 12-24 órán keresztül van lehetősége a bacinak szaporodnia. A domestosos áztatás meg minimum kényszeres és tök felesleges, bár az előzményeket olvasva nyilván elég nagy trauma volt neked.
Kérdező: már túl vagy a dolgon, de valószínűleg az ég világon semmi bajod nem lett volna a hústól. Ez a pár óra kevés a bacik szaporodásához, a krumplis tepsiről meg nem tudnak átugrálni a bacik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!