Melyik húsnak és milyen része a "bőny"e?
Figyelt kérdés
Apukám mondta régen mindig valamire amit sokszor reggelire evett kézzel, késsel, hogy "Leszedem a bőnyét mert azt nem szokták megenni" vagy ilyesmi2017. máj. 9. 11:08
1/6 anonim válasza:
Nincs ilyen szó, tájnyelvi szótárban sem található.
Nem a bőrét mondta ilyen viccesen?
2/6 anonim válasza:
A hús vastagabb külső hártyája.
A Bánsági tájszavak közt leltem rá.
3/6 anonim válasza:
Bőnyének az inas, kötőszövetes hártyát mondják (nem "bőny" az alapszó, hanem bőnye.:-) Valamennyi minden húson van, különböző mértékben, vastagságban. Tarjában pl. a szeleteken belül is van, az elkészítés során megpuhul és fogyasztható. Ez gyakorlatilag az a hártya, ami körülveszi az egyes izmokat, a latin fascia magyar megfelelője.
4/6 dellfil válasza:
A "bőnye" kifejezésnek - "hivatalosan" - kicsit más a jelentése, mint amit a "hétköznapi" beszédben használnak néhányan.
Például a nagymamám bőnyének nevezte a főtt, vagy sült hús bőrét, de a főtt hús inas részeit is, ha az puhára főtt. (Ezzel közel is járt a "hivatalos" elnevezés "tárgyához".)
A bőnye:
Tessék, lehet válogatni! :D
dellfil
5/6 A kérdező kommentje:
Köszi az eddigi válaszokat!
Nem tudom hogy úgy mondta-e, hogy "bőnye", vagy pedig valami dolognak a "bőny"e, én az utóbbira gondoltam elsőre, de ezek szerint olyan szó is van magában, hogy "bőnye" :D
2017. máj. 9. 13:33
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!