A dobozos 1 literes /1,5%-os/ tejnek van köze a rendes tejhez? Mi?
Nem csak hőkezelik, hanem homogenizálják is. Emiatt nem csapódik ki belőle a tejszín, akkor se, ha 3.5%-os. Ha pl Cserpes tejet veszel, abból válik ki tejszín, mert nem homogenizált.
A hőkezelés sajnos megváltoztatja a tej ízét, ez eléggé érezhető. Ha van a közeletekben Spar, nekik a saját márkás tejük nem 21 napos, annak valamivel jobb az íze, de abból meg nincs 3.5%-os.
De kinek van szüksége van 3.5%-os tejre, vagy 2.8 vagy akár 1.5-re?
Van 0.1% zsírtartalmú tej, azt igyátok.
De mi szükséged van ara a zsírra?
Komolyan, bányában dolgozol Szibériában vagy mi?
"Felesleges lenne pasztőrözni, mert nem lehetnek benne baktériumok. Akkor nem lehetne árusítani.
A bolti tejet is azért pasztőrözik, mert több tehén tejét öntik össze és dobozolják."
Ezt a logikát elmagyaráznád? Egy tehén tejében nincs baktérium, három tehén tejében külön-külön nincs baktérium, de ha összeöntik a három, egyenként baktériummentes tehén tejét, akkor baktérium lesz benne?
A kérdéshez: a másfél %-os tej is ugyan abból a kb. 4%-osból van, mint a többi, csak szeparálással elválasztják a zsírt, abból lesz a tejföl, a tejszín, meg a vaj. A többi a 0,5-1,5%-os "light" tej. Biztos, hogy nem tejporból készül, mert az nagyon megnövelné az előállítás árát. 10 deka tejpor ára 300-350 forint. Ha ebből csinálnák a tejet, akkor legalább 600 Ft lenne literje. Pont úgy lehetetlen, mint hogy a sült krumplit krumpliporból formázott valamiből sütik a gyorséttermekben.
Nálad a baktérium az emberre ártalmas kórokozó?
Baktériumok nélkül nagy gondban lennénk.
"A Föld minden élőhelyén megtalálhatóak a baktériumok: vízben, szárazföldön vagy a levegőben, még mélytengeri hőforrásokban és nukleáris hulladékban is.[2] Egy gramm talaj kb. 40 millió, egy milliliter felszíni víz egymillió baktériumsejtet tartalmaz"
Szóval a tehén tejében is sokmillió baktérium van.
Nem steril, nem is kell annak lennie.....
Micsoda okosító emberek vannak itt és micsoda pontháború zajlik :)
Egyébként az 1,5 %os is tej, mi más lenne? A dolog a zsírtartalmon múlik. az eredeti friss tej magas zsírtartalmú tej amit a borjak fogyasztanak, ugye a fejlődéshez kell a nagy zsírtartalom. Ezt lefinomítják 1,5ösre, 2,8asra, 3,5öjsre, stb, amiket láttok a boltok polcain. Csak a zsírtartalmukat csökkentik, de attól még tej marad.
De ez itt bálkáni.
A ZSÍR meg a CUKOR étel, ami mentes, meg light, meg diétás az rossz.
Természetesen "teljesjogú " köze van a tehéntejhez.
A felvásárolt tej zsírtartalma, átlagosan 3,7-3,8 %között
van. A zsírtartalom függ a takarmányozástól is, így télen a száraztakarmánytól zsírdúsabb a tej, míg nyáron a zöldtakarmánytól alacsonyabb a zsírtartalma.A házi tejek pont a takarmányozás befolyásolásával magasabb, akár 4 % feletti zsírt is adhatnak.
Azt, hogy a boltban milyen zsírtartalmú tejet lehet vásárolni, kizárólagosan a fogyasztói igényektől függ.
A zsír szeparálása, majd visszaállítása a kívánt zsírtartalomra, egyszerű tejipari eljárás. Semmi humbuk nincs benne.A homogenizálás sem ördögtől való, hanem arra, hogy a tej minden cseppje azonos zsírtartalommal rendelkezzen.
A tejporítás a legköltségesebb eljárás, semmi értelme nem lenne leporítani, majd vízzel összekeverve tejként eladni.
egyetlen tejfeldolgozó sem ennyire balga.Szóval ez atejporázi téma mese, és semmi köze a valósághoz.
Régen gyártottak túrista tejport, akkor még nem voltak tartós,-féltartós tejek, és, amint a nevében is benne van,
túrázáskor, kempingezéshez használták az emberek.
Az, hogy mikor mennyi és hány % zsírtartalmú tej kerül a polcokra, kizárólag a rendelések alapján történik, tehát annyit termelnek, amennyire igény van.
Másfeles tej egyébként van a friss az ESL és az UHT kategóriában is, vagyis mindenki választhat kedvére valót.
De ugyanez a helyzet a zsírdús tejekkel is, aki boltba jár, látja, hogy milyen arányban vannak a polcokon.
A fogyasztói tej volumenében az 1,5 %-os a releváns, utána a 2,8 %-os, és egy kevés 3,5 %-os. Ugyanilyen kis volumenű a 0,01 zsírtartalmú tejek fogyasztása is.
Választék van, valódi tejből , tessék választani :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!