Mitől 50-70 dkg-osak a (399-499ft/kg) a csirkecombok a Tescoban, mitől lesznek ekkorák és mitől ilyen olcsók?
A csirkecombok ekkorára nönek...
És azért olcsók, mert tömegnyomorban nevelik öket, minimáls befektetéssel.
A gyorsnevelésű csirke az úgynevezett brojlercsirke.
Ezek a csirkék 7-8 hét alatt vágóérettre vannak hizlalva (a háztáji csirkéknél ez kb 13 hét), ekkor nyomnak 2-2,5 kg-ot. Pontosan ki van nekik keverve a legoptimálisabb növekedést biztosító táp grammra pontos adagja.
Hormontartalmú anyagok és antibiotikumok hozzáadása hivatalosan nem engedélyezett a tápanyaghoz a hozamnövekedés elérésére.
Hogy a combjuk mitől nyom többet, mint egy háztáji, idősebb csirkének? A víztől. Ugyanis fiatalabb állatról beszélünk, több víz van a húsában, ám kevesebb zsír. Ez azzal jár, hogy a gyorsnevelésű csirke némileg ízetlenebb és rosszabbul tartja az elkészítés során az állagát.
Ezek a 4-500 forintos combok farrésszel vannak, azaz az egyik combhoz hozzákanyarítják a gerincet, farhátat, püspökfalatot, a másik comb meg lesz a sima csirkecomb, 2-300 Ft-tal drágábban. Ez nem gond, a farrészből nagyon jó levest lehet főzni.
Hogy mitől lesznek ilyen nagyok? Szelekció, technológia, egyebek. A 70 dekás comb kicsit túlzás, én most vettem kettőt, együtt nem volt egy kiló.
A válasz a kérdésedre ebben a dokumentumfilmben benne van.
Élelmiszeripar Rt
https://www.youtube.com/watch?v=jKyFcCtK9CY
Mióta megnéztem, örülök, hogy nem az USA-ban élek.
Azt nem is mondták, hogy ott az esővíz tárolásáért is megbüntetnek.
A filmben elhangzó támogatási rendszer nálunk is így működik, itthon az állam adja a támogatást. Ahhoz kapj, folyamatosan fejlesztened kell, akkor is ha biogazdálkodásról van szó.
Az igazi kenyér például hamuszürke színű, és a szerkezete heterogén, szinte minden falatnak más az állaga.Nem penészedik, egy hét után csak szikkad egy kicsit, de finom marad, nem szárad ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!