Miért olcsóbb a teljes kiőrlésű kenyér? Szándékosan etetnek minket gyengébb, rosszabb élelmiszerrel?
Hiszen több vele a munka ezért drágábbnak kellene lennie.
Azt sem értem,hogy miért nyomatják ennyire hiszen tény,hogy kevesebb benne a tápanyag, mint ha hántolatlanból lenne.
Jól tudom?
Szándékosan etetik a tömeg csökken tápértékű alapvető élelmiszerrel?
A szénhidrát anyagcsere zavarban szenvedőknek nem lehet finomított fehér lisztből készült terméket enni, mert abból nagyon gyorsan felszívódik a szénhidrát és nagyon gyorsan megemeli a vércukor szintet, ami a bajt okozza, viszont ha sok rostot kevernek bele, vagyis nem választják külön a rostos részektől, akkor még a fehér lisztből készült dolgokból se szívódik olyan gyorsan fel a szénhidrát. Igaz a barna rozs liszt rostokkal még egészségesebb több szempontból. Az még kevésbé emeli a vércukor szintet, az egészséges embereket viszont kevésbé hízlaja, mint a finom fehér lisztből készült kenyér, mert az nagyon hízlal. Ezt sokan nem is tudják.
Vagyis a nagyobb részben teljes kiőrlésű rozs lisztből készült kenyér és péksütemény sokkal egészségesebb ebből a szempontból is, de az emésztéshez szükséges bélben való mozgásban is kedvező a hatása van a rostnak.
Egyébként a rozs kenyérbe is kell valamennyi fehér liszt, hogy össze álljon, asszem 30% kell hozzá fehérből, de az is egészségesebb lassú felszívódású, ha teljes kiőrlésű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!