UHT 1,5 %-os tartós tej mennyire káros?
Ha ennyire tudod, akkor miért esik nehezedre rákeresni a többi infóra is?
"Az UHT kifejezés az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést (Ultra Hight Temperature Treated Technology), vagy másnéven ultrapasztőrözést jelenti. Az eljárás során a tejet 135°C körül, rövid ideig tartó folyamatos hőhatásnak teszik ki, így érhető el, hogy a termékben ne maradjon olyan életképes mikroorganizmus és spóra, ami a szobahőmérsékleten való tárolás során szaporodásnak indulna.
Ez a technológia teszi lehetővé az aszeptikusan (csíramentesen), tetra pak dobozba csomagolt tejek, tejszínek hosszabb ideig történő, hűtés nélküli tárolását. Tartósítószer egyikben sincs, és teljes egészében tejet tartalmaznak a dobozok.
„Gyakorlatilag sterilizálja a terméket, és a nagyon magas hőmérséklet miatt jellegzetes íz alakulhat ki” – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH)."
Mitől lenne károsabb, mint a nem UHT tej ? Ahogy már megírták, kb 135 fokon van sterilizálva, ami elpusztítja a baktériumokat, így - kivéve a laktóz, vagy fehérje allergiásokat- mindenki számára biztonságot jelent.
Az úgynevezett " Friss tej " kategória, t2-75 fokon pasztörizált, ez sem jelent senkire sem veszélyt, ez is biztonsággal fogyasztható, de az eltarthatósága nyilván sokkal rövidebb, mint az UHT tejé.
A kettő között létezik az ESL kategória, ami kb a féltartós tej fogalmát jelenti.
Felbontva természetesen,mindegyik tejnek hűtőben a helye. A magas hőfokon kezeltek, felbontva is bírnak majd egy hetet a hűtőben.
Káros hatása egyiknek sincs !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!