Igazi mézet honnan?
Kezdek igazán elkeseredni :(
A belvárosban lakom, és egyszerűen nem találok olyan mézet, ami szerintem igazi lenne.
A boltokban kaphatóakkal már rég nem kísérletezem, általában a picokon próbálkozom, több-kevesebb sikerrel.
Legutóbb egyenesen a termelő kezéből vettem át az üveget, és mit ad isten, egy ragaszkodó, ragacsos, kifejezetten cukorízű trutymó volt benne, az "év termelője 2013" felirat alatt.
Már senkiben nem bízom, a férjem főnöke méhész is, már éppen azon voltam, hogy tőle rendelek, amikor a férjem gyanútlanul megemlítette, hogy van neki valami szuper praktikája arra, hogy több mézet nyerjen - és még dicsekszik vele! -, természetesen cukorral eteti a méheket. Majd adja el termelői pecséttel...
Iszonyatosan elkeserítő, ha cukorszirupot akarok enni, akkor készítek magamnak, és nem veszek háromszoros áron!
Kérdésem az lenne, hogy ki hol szokta beszerezni a mézet, és szerinte merrefelé keressek megbízható forrást?
Köszönöm a hasznos választ!
Mivel te is rájöttél a dolog nyitjára, feltételeztem, senkinek nem lesz nehéz megbirkóznia vele :)
Kérdező, te alapvető fogalomtévesztésben vagy és nem tudod hogyan készül a méz.
Minden méhész cukorsziruppal vagy cukorlepénnyel eteti a méheket szezonon kívül, hiszen másként nem lehetne mit eladni neked...A mézet nem hobbiból gyűjtik a méhek, emberi beavatkozás nélkül az lenne az eleségük télire. Ennek a cukorral való helyettesítése semmiben nem befolyásolja a méhek által termelt méz minőségét, mert azt nem a méhek termelik neked, ők csak gyűjtik a virágok nektárját.
Ami befolyásolja és ami miatt csalódhatsz a boltiban az a rossz minőségű, hamisított kínai méz, de azok már nagyrészt eltűntek a boltok polcairól. Ha így se ízlik, amit kapsz, akkor próbálkozz a megszokott ízű mézfajtáktól (vegyes, akác, hárs) eltérőekkel, pl. repce, gesztenye, hajdina.
Sajnos nem emlékszem, budapesti korszakomban honnan vettem mézet, de sosem volt nehéz szereznem, rengeteg méhész van mindenfelé, remek mézekkel. Rosszat nem is ettem még soha...
Az akácméz mostanság drága, a többi nekem majdnem cukorárban van (xilit, eritrit, vegyes méz: mind megvehető 1800 alatt, a méz kiváló minőségben, ínyenc vagyok, nekem nem mindegy, melyik termelőtől veszem, hiába jó mind, amivel dolgom volt).
A cukorral etetésről én is ezt tudom, hogy normális dolog... De meg kell kóstolni a mézet s érzed, megfelel-e neked. A méz összetételét tekintve majdnem tömény cukor (plusz hasznos tápanyagok, de a zöme egyszerű cukor), de az íze... Az bizony pótolhatatlanul csodás s persze minden mézé legalább kicsit más.
Ó, eszembe jutott, nyilván piacon vettem Budapesten a jó termelői mézet. Fehérvárott is ott van, de én falun veszem háztól, egy ismerősömék fantasztikusat készítenek, eddigi kedvencem, pedig van a környéken pár igen jó mézet termelő méhész.
Gondolom, a boltiak közt is van jó, de olyat 25-30 éve nem ettem, drága is s nem is bízom benne annyira, mint amit háztól veszek. Gyermekkori tapasztalataim alapján az sima méz, nem rossz, sütibe beletenném lazán, de nem az a fantasztikum... Bocs, kicsit belelkesedtem, nagyon odavagyok a jó mézért, ahhoz képest az életmódomba egyáltalán nem fér bele tömény cukorként. Néha azért eszem egy keveset.
Köszönöm a válaszokat!
Nagyon rigolyás vagyok arra, mit eszünk, így általában utána nézek a dolgoknak alaposan :)
Valóban, olvastam én is, hogy télen így etetik a méheket, ezzel nem is lenne gond.
Az ott kezdődik, hogy sokan nem csak télen teszik, ez pedig a szaklapok szerint is rontja a méz beltartalmát, kevesebb benne a hasznos tápanyag, és nyilván magasabb a cukortartalom.
Lehet, én vagyok hülye, de ha mézet veszek, akkor az virágporból termelődjön, és ne szezonon kívül, cukorból.
Nyilván van, akinek így is oké a dolog, de ha már a termelőtől sszemélyesen vásárolok, akkor azért örülnék, ha felvilágosítana, mit is veszek pontosan.
Nem szeretem az ilyen terméket, ízre, állagra is más, és nem passzióból veszem, vagy mert olyan gazdag vagyok, hanem azért, mert - elvileg - egészséges.
A kérdésem kiírásakor is arra kerestem választ, hogy hogyan lehet házilag nyakon csípni a hamis mézet, s több szakértő is ide sorolta a cukorral való etetést is.
Egyszer sikerült vennem kínai mézet, azt semmivel sem tévesztem össze, azt hiszem... az üveg alsó negyedében ott csücsült a bekristályosodott méz, fölötte meg az egész üveg cukorsziruppal volt tele.
Mostanában már boltba sem járok igazán, marad a piac.
Találtam egy másik termelőt, adok neki egy esélyt.
Köszönöm a válaszokat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!