Mi a kulonbseg a szalami es a szarazkolbasz kozott?
Attól függ, hogy ki mit ért szalámi alatt.
Általában paprika nélkül készült, nemespenésszel vagy anélkül érlelt, nagyobb átmérőjű bélbe töltött (és ezáltal tovább érlelt), a kolbásznál magasabb hústartalmú termékeket értjük alatta, de elég nagy összevisszaság van a témában.
Nagy általánosságban a szalámifélék vastagabb bélbe vannak töltve, mármint az átmérőjüket illeti.
A kolbászféléket vékonybélbe töltik, de van átmenet itt is, pl vastagkolbász néven.
Fűszerezés, ízlés, szokás nagymértékben meghatározza, hogy az adott helyiek, vagy akár a piacon áruló termelők, minek hívják a portékájukat.
Szalámik
Különböző (legalább 40 mm) átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött
készítmények, amelyek nemespenésszel vagy egyéb anyaggal bevontak (pl. mártómasszába
mártottak, porozottak) vagy bevonat nélküliek, szárításos érleléssel vagy gyorsított szárításos
érleléssel, sertés és/vagy baromfi, és/vagy marha és/vagy egyéb vágóállatok húsából és
gyártási szalonna alapanyagból és/vagy marhafaggyúból készülnek, jelleg- és ízkialakító
anyagok felhasználásával.
Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert legalább 2 mm-es hús- és
szalonna/vagy faggyú mozaikokból, esetenként durván őrölt főszerszemcsékből áll.
Tartósításukat füstöléssel és/ szárításos érleléssel végzik, hőkezelést nem kapnak.
Érlelt kolbászok
Különböző (legalább 24 mm) átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött,
különböző szemcseméretűre aprított marha és/vagy sertés és/vagy baromfi és/vagy más
vágóállat és/vagy gépi csontozású hús, továbbá szalonna alapanyag vagy baromfizsiradék
vagy marhafaggyú továbbá jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült termékek.
Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert (minimum 2 mm) hús- és
szalonna/vagy faggyú mozaikból áll. Tartósításukat füstöléssel, majd azt követő szárításos
érleléssel végzik. A szárítás idejétől függően félszáraz vagy száraz kolbászról beszélünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!