Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mi a kulonbseg a szalami es a...

Mi a kulonbseg a szalami es a szarazkolbasz kozott?

Figyelt kérdés

2016. ápr. 11. 22:49
 1/5 A kérdező kommentje:
*szaraz kolbasz, elnezest
2016. ápr. 11. 22:56
 2/5 anonim ***** válasza:
0%
Nekem, tanyán készült füstölt szárazkolbász, mindent ver.
2016. ápr. 11. 23:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, hogy ki mit ért szalámi alatt.


Általában paprika nélkül készült, nemespenésszel vagy anélkül érlelt, nagyobb átmérőjű bélbe töltött (és ezáltal tovább érlelt), a kolbásznál magasabb hústartalmú termékeket értjük alatta, de elég nagy összevisszaság van a témában.

2016. ápr. 12. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Nagy általánosságban a szalámifélék vastagabb bélbe vannak töltve, mármint az átmérőjüket illeti.

A kolbászféléket vékonybélbe töltik, de van átmenet itt is, pl vastagkolbász néven.

Fűszerezés, ízlés, szokás nagymértékben meghatározza, hogy az adott helyiek, vagy akár a piacon áruló termelők, minek hívják a portékájukat.

2016. ápr. 12. 12:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Szalámik

Különböző (legalább 40 mm) átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött

készítmények, amelyek nemespenésszel vagy egyéb anyaggal bevontak (pl. mártómasszába

mártottak, porozottak) vagy bevonat nélküliek, szárításos érleléssel vagy gyorsított szárításos

érleléssel, sertés és/vagy baromfi, és/vagy marha és/vagy egyéb vágóállatok húsából és

gyártási szalonna alapanyagból és/vagy marhafaggyúból készülnek, jelleg- és ízkialakító

anyagok felhasználásával.

Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert legalább 2 mm-es hús- és

szalonna/vagy faggyú mozaikokból, esetenként durván őrölt főszerszemcsékből áll.

Tartósításukat füstöléssel és/ szárításos érleléssel végzik, hőkezelést nem kapnak.


Érlelt kolbászok

Különböző (legalább 24 mm) átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött,

különböző szemcseméretűre aprított marha és/vagy sertés és/vagy baromfi és/vagy más

vágóállat és/vagy gépi csontozású hús, továbbá szalonna alapanyag vagy baromfizsiradék

vagy marhafaggyú továbbá jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült termékek.

Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert (minimum 2 mm) hús- és

szalonna/vagy faggyú mozaikból áll. Tartósításukat füstöléssel, majd azt követő szárításos

érleléssel végzik. A szárítás idejétől függően félszáraz vagy száraz kolbászról beszélünk.

2016. ápr. 12. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!