Hizlalás szempontjából mennyire számít hogy milyen formában kerül be az adott étel? Pl kenyér pirítósként, vagy krumpli sütve vagy főve, stb.
Igazánból semmit.
De ha a kenyeret megpirítod, akkor sokkal többet meg lehet belöle enni, mint frissen, vagya sült krumpliban nemcsak krumpli, hanem zsiradék is van, és ez mindkét esetben plusz kalóriabevitelt jelent.
Szóval nem azért hízik valaki, mert a kenyér pirítva volt, vagy a krumpli olajban sütve, hanem mert több kalóriát vitt be.
Szerintem inkább a pirítósból eszik sokkal kevesebbet az ember, de ez persze ember- és kenyérfüggő :D
Nem számít, az összetétel számít.
Egyes esetekben persze gyorsabban felszívódik az étel mondjuk turmixolva vagy kipréselve (gyümölcsök s az ő levük), de ez sem tűnik nagy különbségnek.
Nem tudom, ez a pirítósdolog honnan jött, milliószor láttam már azt a balga tévhitet, hogy pirítósként kalóriaszegényebb a kenyér :D Max. ha elégetjük egy részét, de azt nem ajánlom...
A krumpli sütve zsírt is felvesz, illetve ez tőlünk függ... Ha megváltozik az összetétele, az más, persze a zsír csökkentheti az összbevitelt, ha az ember a laktatóbb volta miatt kevesebbet eszik belőle...
A pirítósból csak a víz párolog el. 100 gr pirítós sokkal több szénhidrátot tartalmaz, mint 100 gr friss kenyér, aminek 30%-a víz. Talán gyorsabban laktat, ezért esznek belőle kevesebbet. A sült krumpli azért hizlal jobban, mert, ahogy előttem leírták, zsiradékot is tartalmaz. A krumplit minél jobban szétfőzöd, annál gyorsabban felszívódik, de ez inkább csak a glikémiás indexet befolyásolja, a bevitt kalóriát nem.
Hízás szempontjából csak a bevitt és a leadott kalóriák számítanak. Ha többet viszel be, mint amennyit leadsz, akkor hízol, ha kevesebbet, akkor fogysz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!