Ha a tojás sárgája inkább citromsárga, mint narancs az azt jelenti, hogy régi? Ilyenkor már nem szabad felhasználni még akkor sem ha nincs rossz illata?
Anyukám mindig azt mondta, annak a tyúknak a legnarancsosabb a tojása, amit sok kukoricával etettek. Most utánakerestem interneten, tényleg így van.
"A tojás optimális minősítéséhez hozzátartozik a sárgája színe. A fogyasztó a tojástól elvárja, hogy annak sárgája az aranysárgától a mélysárga színig terjedő színskálán mozogjon. A világos tojássárgájától idegenkedik, pedig annak színe és táplálóértéke között semmiféle összefüggés nincsen.
A tyúktojás szikének sárga elszíneződését a lipokróm festékanyagok eredményezik. A kívánatos erősebb sárga színt meghatározott takarmánykomponensekkel, mint a kukorica, zöld fűlisztek, lucerna, el lehet érni. Lényegében a takarmányozás útján a tojássárgáját csaknem tetszés szerintire lehet színezni."
Azt jelenti, hogy nem rendesen ettek a tyúkok (vagy esetleg az a tyúk válogatós/gyenge és nem hagyták enni, mit tudom én, mert volt már ugyanarról a helyről változó színű... de lehet, hogy egyéni jellegzetesség is lehet, máshogy működik a tyúk bensője, fogalmam sincs) s valószínűleg nem lesz olyan finom a tojás.
Én háztól, jó helyről veszem a tojásokat, változó a felhozatal, de többnyire nagyon szép narancssárga s ez az ízében is megnyilvánul, nagyon finomak.
Ha egyben van a sárgája, nem szokott rossz lenni :) Az öreg tojásé szétesik, majd érzed is, hogy szaga van, nem tiszta a fehérje...
A citromsárgának sincs semmi baja, ha friss.Tényleg a takarmányozástól függ, de trükköznek is, mert már karotinnal dúsított tápokat is adnak a "házi " kapirgálóknak is.
Nyugodt szívvel felhasználhatod, ha nem narancssárga a színe, akkor is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!