Hogyan kell túrót készíteni tejoltóval?
Ne haragudj, ezt nem értem! Én szoktam házi túrót készíteni.
Annyi, hogy megalszik a tej, beteszem egy lábosba, alágyújtok, felmelegítem, de nem forralom. Hagyom kihűlni, majd leszűröm. Ennyi. Minek ide a tejoltó? Hogy hamarabb megaludjon?
Legjobb teljes házi tejből készíteni. Vagy megvárod, míg magától megalszik ( lehet 2-3 nap ) vagy keversz bele egy kanál tejfölt és langyos helyen tárolva hamarabb megalszik. Fontos, hogy ne fedd le az edényt, mert ha levegőcsere nélkül alszik meg, könnyen megkeseredik. Ha a tejszín feljön a tej tetejére érdemes leszedni, hogy könnyebben érintkezzen a levegővel és a túró ne legyen olyan zsíros.
Az aludttejet meleg helyen ( pl. konvektor tetején ) erősen felmelegíted, de lehet tűzhelyen is. Fontos, hogy lassan kell melegíteni és semmi képpen nem szabad felforralni. Már 50 fok körül lágyabb, 60fok körül szilárdabb kicsapódás keletkezik. Érdemes a 60 fokot kissé meghaladni, hogy a baktériumok elpusztuljanak, a túró tovább elál. Ha sietsz, máris szűrheted, de ha jobb minőséget szeretnél elérni, hagyni kell a savós csapadékot kihűlni. Ha nem törted nagyon össze az aludttejet, akkor galuska vagy nagyobb teaszűrőn is ki tudod csepegtetni a túrót, ha így nagy a veszteség akkor egy ritka szövésű ruhát lehet használni. A kicsepegő savó értékes biológiai összetételű anyag, sütésnél kelttészta készítéséhez szokták használni. Hűtve lehet belőle iszogatni, de a tejsav lehet, hogy hasmenést okoz, ha nem vagy hozzászokva. Van egy nagyon gyors túrókészítési módszer, amikor a savas közeget ecettel érjük el. Ekkor egy édesebb, nem erjesztett túró keletkezik. A felmelegített tejbe literenként 2 kanálnyi ecetet óvatosan belecsurgatunk, óvatosan elkeverjük. A savas közeg a fehérjét kicsapja. hűtés után szűrjük, majd hideg vízzel átöblítjük, hogy az ecetet kimossuk. Az ecetet lehet helyettesíteni citrom levével is. Ha van még kérdés, szívesen válaszolok, ha tudok :)
Most látom, hogy van egy néhány helyesírási hibám : pl. eláll, galuska-
elnézést kérek.
Még annyit szeretnék pontosítani, ha az ecetes kicsapás módszerét használjuk, egy fél evőkanálnyi só segíthet a hozam növelésében. Akkor kell bekeverni, mielőtt az ecetet belcsurgatjuk. Ha a só feloldódott, jöhet az ecet.
"A TÚRÓT nem tejoltóval készítik, az oltó a SAJTKÉSZÍTÉSHEZ kell." ???
Nos:A túró is egy sajtféle, érlelés nélküli friss sajt!
Amit sajtnak nevezünk, az a túró speciális kezelésével, érlelésével készül...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!