Xilit-et tartalmazó csokoládé esetén kell számolni hasmenéssel vagy valamilyen nem kívánt mellékhatással?
A xilit az ugyan az, mint a nyírfacukor.
A tapasztalataim alapján egyedi, hogy melyik édesítőszer hogy hat az emberre, így neked érdemes lehet kipróbálni az eritritet, hátha az beválik.
A xilit magyar neve a nyírfacukor. A kettő ugyanaz, s nem gyártják nyírfából, bár az elnevezés nem véletlen. (A szőlőcukor nevű cukorkát sem szőlőből készítik.)
Ez valójában nem cukor, hanem cukoralkohol. okozhat hasmenést. Bár az ellen házi módszerként csokit szoktak javasolni. szóval a hashajtó hatású xilittel egyben beveszed az ellenszert is.
Ezt találtam:
A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy átlagosan férfiaknál testsúlykilogrammonként 0,37 gramm, nőknél pedig 0,42 gramm az a dózis, amely még nem okoz hasmenést. Egy 55 kilós nő esetében tehát egy alkalommal 23 gramm nyírfacukor - nagyjából három púpos teáskanálnyi mennyiség - fogyasztható el biztonsággal. Természetesen egyéni különbségek adódhatnak: lehet, hogy esetedben kevesebb nyírfacukor is problémát jelent, vagy ennél többet is jól tolerál a szervezeted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!