Mi a baj a fűszeres sajttal?
Egy kecskesajtos videónál olvastam hozzászólásként, hogy a fűszeres sajt olyan mint bort kólával inni.
Ezt más is meg tudja erősíteni, vagy cáfolandó vélemény?
Cáfolnám, mert számtalan módon lehet ízesíteni sajtokat, épp ez a szép a sajtban. Aki csak a natúr sajtot ismeri és soha nem kóstolt mást, semmit nem tud a sajtokról. Persze itt most nem a Tesco gazdaságosra gondolok, a világ minden táján különbözőképpen és ízesítéssel készítenek sajtcsodákat. A lényeg, hogy az alap valóban sajt legyen és nem az a műanyag izé, amiket sajt címen forgalmaznak a hipermarketekben. A jó sajtot, (és a valódi kecske sajtot is) lehet fűszerezni snidlinggel, fokhagymával, borssal stb. Ettem már valódi házi készítésű sajtokat számtalan ízesítéssel, amihez még egyszer hozzáteszem, köze nincs a bolti sajthoz:
Diósat, mákosat, hagymásat, de ami a legdurvább volt: Brandybe áztatott aszalt gyümölcsöst. hmmmm. :-)
A sajt sok mindent elbír, hisz eleve sokféle ételhez, italhoz ajánlják, attól lesz igazán kulináris élvezet, ha az ember megfelelően párosítja, mert egyes dolgok csak kiemelik az ízét. mint pl. a Camembert sajt ízét kiemeli az áfonya lekvár.
A bor kólával valóban katasztrófa, akkor inkább egy jófajta vörösbor mellé csipegessünk minőségi sajtot :-)
Én is megemelem a nemlétező kalapomat az első válaszoló előtt. Kristálytisztán összefoglalta a lényeget.
Nagy sajtimádó vagyok, és, ha módomban áll, kóstolgatok is.
Én is kóstoltam már szarvasgombásat és feketeáfonyásat is.
Bevallom az előbbin nem éreztem a lényeget, mivel fogalmam sincs milyen ízű lehet a hires szarvasgomba, de ez már így is fog maradni.
A friss , túrójellegű sajtokat is sokféle ízesítéssel ettem már, a diós, a borsos nekem nagyon ízlik, de a zöldfűszeresekkel úgy vagyok, hogy csak , ha tudom , hogy teljesen friss akkor veszem meg, mert sajnos vettem már zöldpetrezselymeset és snidlingeset is, amiben a fűszernövény megsavanyodott, és nagyon lerontotta a sajt élvezeti értékét.
Szóval kedves kérdező, ne higgy egy öntelt sajtkészítőnek, mert rajta kívül mások is tudnak jó sajtot gyártani és fantáziával is rendelkeznek.
A boroskóláról nem tudok nyilatkozni, mert még nem kóstoltam:)
De egy finom vegyes sajttál mellé kínált minőségi vörösborra
bármikor el lehet csábítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!