Az ecet tényleg alkoholból készül?
Figyelt kérdés
tegnapelőtt 18:45
3/5 anonim 



válasza:





Melyik eset ? A 4-5 %-os gyümölcsecet (pl. almából, almahéjból) abból készül, amennyiben az ecetsav baktériumok a cukorból előbb etil-alkoholt állítanak elő és abból oxigén jelenlétében gyorsan ecetsav képződik. A 10-20 %-os ecetsavat szintetikusan állítják elő és vízzel a megfelelő koncentrációra hozzák.
4/5 Phoney 



válasza:





Igen. Amit ecet néven hoznak forgalomba, annak ECETnek kell lennie, nem ecetsavas víznek. Egyes országokban nincs ilyen különbségtétel, nálunk pl. van.
A mezei ételecetet finomszeszből erjesztik. Létezik ecetsavas víz is, de annak a neve a kereskedelemben nem ecet, hanem "ecetsav-eszencia" vagy "eceteszencia" (az utóbbiban asszem mind a kettő van).
Az egyébként százéves ipari tankönyvekben is ott van, hogyan erjesztik 15%-ig az ecetet, azóta talán nem annyira meglepő, hogy már a 20 is megy ;)
5/5 Senior Séf 



válasza:





Marhaság. Az alkoholhoz alkoholos erjedés, az ecethez pedig ecetsava erjedés járul. Ezek különböző baktériumok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!