Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Az üzletekben jelenleg (kb...

Az üzletekben jelenleg (kb november közepén) kapható paradicsomok milyenek: lehetséges, hogy érettek vagy biztos, hogy éretlenek? Illetve, ha kaphatók érettek, akkor mely fajták azok? Mik a tapasztalataitok?

Figyelt kérdés

nov. 17. 22:45
 1/8 anonim ***** válasza:
74%
Én érettet szoktam venni, éretlent nem láttam nálunk a CBA-ban
nov. 18. 04:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Én koktél paradicsomot szoktam venni. Talán annak van a legkellemesebb íze még télen is
nov. 18. 06:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Én is koktélparadicsomot veszek. Igaz, hogy sokkal drágább, de megéri.
nov. 18. 07:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A paradicsom fajtájától nagyban függ. A koktélparadicsom ilyenkor is ízletesebb
nov. 18. 08:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
38%
Éretlen paradicsomot nem árulnak. Hogy semmi íze az már más kérdés.
nov. 18. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Mézédes kicsipiros nevűt szoktam venni, annak még ilyenkor is van íze. A fürtös max főzéshez jó.
nov. 18. 09:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
55%
Nem éretlen, de cserébe semmi íze a bolti paradicsomoknak.
nov. 18. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Üzletekben nyáron se nagyon árulnak érettet. Ilyen apró, csomagolt paradicsomoknál előfordul, hogy félig-meddig már érettek, de nagy, kilóra árult soha, se télen, se nyáron.

Olyan fajtákat termelnek manapság, amik előbb megpirosodnak, aztán nyáron egy hét múlva, télen másfél-két hét múlva érnék el az étkezési érettséget. Ha le nem szednék éretlenül. Mivel ilyenkor az éretlenség miatt még kemények, lehet őket dobálni, és a boltban az utóérés során se érik el a teljes érettséget, amikor puhák és sérülékenyek lennének.

A bolti gyümölcsökkel is ez van, totál éretlenül leszedve árulják őket. Pl. a Pennyben vagy a Lidlben láttam olyan Stanley szilvát, ami még zöld részeket is tartalmazott. Aki termel ilyet, az tudja, hogy innentől még vagy 3 hét múlva lenne érett. Ennyire éretlenül leszedve az utóérő gyümölcsök se érnek be, csak éretlen állapotban összefonnyadnak. Csodálatos módon mégis megveszik olyan emberek, akiknek fogalmuk sincs, hogy milyen ízűnek kellene lenne egy érett gyümölcsnek vagy paradicsomnak...

A bolti paradicsomot ráadásul télen-nyáron polikarbonát házakban nevelik UV nélkül, ősztől tavaszig alacsony hőmérsékleten, így nem kapják meg a paradicsomíz kialakulásához szükséges körülményeket, csak a fűíz marad. Túlöntözik, túlnitrogénezik, mivel az íz nem számít, csak nagy és piros legyen, mert ebből az ostobák azt hiszik, hogy érett...

Sok gyümölcsnél is erre mentek rá a nemesítők, hogy az érés előtt színesedjenek. Pl. nekem van pár Magyar kajszim, az igazi aromás fajta, csak az vele a baj, hogy amikor az utolsó zöld folt is eltűnik róla, két nap múlva túlérettel lepottyan a fáról, vagy utóérve a rekeszben megnyomódik.

De volt egy Orange Red nevű fajtám, ami gyönyörű piros-sárga színű lett, és után még 2 teljes hétnek kellett eltelni, hogy elkezdjen megérni, és még utána egy héttel lett valamennyire finom. A nagytermelők persze nem várják ki ezt a 2 hetet se, inkább totál éretlenül leszedik, és viszik az igénytelen vásárlóknak.

nov. 19. 06:42
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!