Hentesáruknál a "kézműves" megnevezés mit jelent?
Nem nagyipari hanem hagyományosan készült.De egyébként divat mindenre ráaggatni a kézművest akkor jobban megy.
Pl egy sör is inkább kisüzemi mint kézzel készített.
Talán hentes árura is ez lenne a legjobb szó.
" nagyipari hanem hagyományosan készült."
:D
Hát, ezt azért még nem tudták átvenni a robotok, úgyhogy a nagyiparinál, pont ugyanúgy minden kézzel (és késsel) történik, mint a kisüzeminél.
"a nagyiparinál, pont ugyanúgy minden kézzel (és késsel) történik"
Te sem láttál még húsüzemet, embert jóformán nem lehet látni, a sor egyik végén bemegy a levágott állat, a másik végén meg kijön a hús - hentesáru.
Gyakorlatilag semmit, csak marketing szöveg, ami mögött vagy van bármi kisipari, házias jelleg vagy nincs.
A leggyakoribb házias jelleg a higiénia teljes vagy részleges hiánya.
De nézzük, mit is mond a magyar élelmiszerkönyv, azaz törvényileg mi nevezhető annak:
"Kézműves/kézmíves élelmiszernek nevezhető az az egyedi jelleggel bíró termék, amelynek előállítása során a különös gondosság, a „mívesség”, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál.
Kézműves terméket elsősorban kézi technológiával állítanak elő. Egyes munkafolyamatok gépesíthetők, azonban az előállításnak a közvetlen emberi irányításon és a kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, tapasztalaton kell alapulnia."
Ez így eddig elég gumi szabály, ami szinte bármire ráhúzható. De nézzük tovább:
"Kézműves termék előállítása során törekedni kell a felhasznált adalékanyagok, technológiai segédanyagok mennyiségének csökkentésére, valamint a természetes anyagok felhasználására. Nem használhatók fel az alábbi csoportokba tartozó összetevők:
- pótanyagok,
- imitátumok,
- mesterséges színezékek,
- aromák (egyes termékcsoportoknál engedélyezhető)
- édesítőszer,
- ízfokozók."
Na jó, itt már legalább a mesterséges ízfokozók és színezékek tiltva vannak, de annak fényében, hogy pl a bíbortetű természetes és ezzel lehet festeni a kézműves parizert rózsaszínesre, azért ez is elég gumi szabály.
"Te sem láttál még húsüzemet, embert jóformán nem lehet látni,"
Vagy te nem láttál!
Attól, hogy ilyen is létezik, még a nagyüzemi húsfeldolgozók 99%-ában emberek dolgoznak!
Magyarországról is százak dolgoznak holland, német, stb.. óriás húsüzemekben, ahol több tíz tonna húst dolgoznak fel naponta.
És nem az a dolguk, hogy bekapcsolják a robotokat...
Nyilván nem kézzel fognak nekiállni csontot fűrészelni, ilyesmire vannak gépek, de a húst részeire szedni, kicsontozni, letisztázni...
azt okoskodó barátom, mind emberek végzik!
Jó reggelt kívánok:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!