Ha egy hús nincs rendesen átsütve, akkor biztos hogy ételmérgezést kap az ember, vagy ez amolyan orosz rulett, ha szerencséd volt akkor nem, ha nem volt szerencséd akkor meg így jártál?
Sushi is nyers, a steak se 100%-ban átsütött.
A fasirozott masszát is meg kell kóstolni.
Nem vagyok szívbajos, ha nyers húst kell enni. Sose volt semmi bajom. Ugyanez igaz a tojásra.
A lágy tojás is létezik, mégse kap mindenki szalmonellát.
A hús minősége, feldolgozási ideje, tárolása stb. fontos tényező.
Milyen hús? Marha és sertés lehet rózsaszín a marha még véres/ teljesen nyers is, nem lesz tőle semmi bajod. Botulizmust lehet kapni, de elég ritka, mert konkrétan annyira érzékeny a hőre, hogy egy meleg füstölés is elpusztítja a baktériumot. Amúgy botulizmust nem csak nyers húskészítményektől lehet kapni, hanem növényi termékekben is előfordulhat.
De valóban ritka.
Nem biztos, 50%.
Lehet elkapni parazitákat is nyers, rosszul átsütött disznó vagy halhúsból. Például disznóból is a trichinelózis nevű féreg kapható el, ami az izmokba vandorol a tapcsatornából es vérárammal eljuthat agyba, szembe.
Ezért kell a húsokat mindig felmelegíteni minimum 60 fokig, a hús közepébe kell szúrni a hőmérő es megmérni
Persze sima ételmérgezés is lehet, bakteriális eredetű
"Ha egy hús nincs rendesen átsütve, akkor biztos hogy ételmérgezést kap az ember"
Egyáltalán NEM biztos, hogy gyakorlatilag kizárt, leginkább csak rémhírekben fordul elö.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!