Szavazni is lehet. Melyik a jobb, a Gouda, a Trappista vagy egyik sem? Melyik miért jobb? Íz, minőség, állag, összetétel, ár?
Miközben az igazi trappista egy félkemény, lyukakkal barázdált sajtkorong, amely nyers tehéntejből, tejsavbaktérium-tenyészettel, oltóenzimmel és kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát hozzáadásával, 2 hónapos érleléssel készül, addig a magyar verziónak nincs kérge, más a színe és a formája, nem lyukazott, valamint lényegesen gyengébb minőségű tejből, másféle eljárással állítják elő, így az íze is különböző.
A gouda Pasztőrözött tehéntejből készül, zsírtartalma minimum 48, a gyakorlatban inkább 51%. Természetes kérgét paraffinnal vonják be és sárgára színezik. Hagyományosan 15 kg-os kerék formába préselték, de manapság gyakoribb a 30 cm-es átmérőjű, 7,5 cm vastagságú, mintegy 4 kg súlyú kerék forma.
Érlelési idejétől függően lehet fiatal (jonge), azaz 3-6 hetes; érett (belegen), azaz 2-4 hónapos és idős (oude), azaz 5 hónapnál régebbi – és természetesen a közbeeső variációk. A fiatalabb változatok puhábbak és semlegesebb ízűek, az idősebbek egyre szárazabbak, ugyanakkor pikánsabbak és erősebb illatúak.
Az a baj, hogy, nálunk, sok "kamu" trappista van, stb , ne abból indulj ki. Létezik minőségi trappista sajt is....
Elnézést kérek, nem vagyok képben a sajtok áraival. Úgy láttam ma az újságokban, hogy kb hasonló, 3000.- Ft körüli áron voltak.
Ma néztem meg, amúgy nem szoktam figyelni. Sokáig egyáltalán nem ettem sajtot.
Szóval akkor a Magyarországon kapható Trappista sajt az rosszabb minőségű, mint az eredeti. Jó, most már ezt is tudom.
#3. Köszönöm szépen a részletes válaszodat! Hasznos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!