Holnap lejáró csirkét ma még megcsinálhatom ugye?
Mármint nem kell megennem holnapig az egészet ha már megsütöttem, ugye?
Ezekkel mindig bajban vagyok mert nagy para gép vagyok ilyen téren.
Félek ilyesmiket megenni.
A hőbehatás stornózza a szav.időt, bár tény, hogy nem használ az ételnek, ha eleve határeset húsból készül, de miután átesett egy alapos hőközlésen, úgymond új időszámítás kezdődik nála, hiszen az eljárás csíraölő hatású.
Általános szabályként készétel 72 óráig tartható el, megfelelő (0-5 fok közötti) hűtéssel.
(bár ha valóban tud ennyit a hűtő, akkor ez simán megfejelhető még 2-3 nappal. A 72 órát még a régi szabályozás szerinti 4-10 fok közötti hőmérsékletre vonatkoztatták)
De készételnél is, nyersanyagnál is, az érszákszervi vizsgálat (szaglás, tapintás) általában 100%-os visszajelzést nyújt, mivel a szag és a nyálkásodás, állag változás, azonnali tökéletes indikátora a romlásnak.
Oh igen, így fogom csinálni.
Lefagyasztom a felét és csak annyit csinálok meg amennyit ma-holnap megeszek. :)
3-mas vagyok, a "ma holnap... holnaputáni" adagnál, ha több van, akkor indokolt lehet a lefagyasztás.
Arra viszont figyelj, hogy a fagyasztás sejtroncsoló hatású, kiolvadás után a sejtközi állományból távozik a kötött víz, a vizesebb környezet jobb táptalaj a baktériumoknak, így kiolvasztás után (1 nappal) vagy az ismételt hőkezelés indokolt, (de így szétfőhet az étel)
vagy az 1-2 napon belüli elfogyasztása!
Pláne kockázatosabb alapanyagnál, mint mondjuk hal, vagy darált hús...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!