Mitől függ, hogy kell-e hőkezelni a fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt?
Pár évvel ezelőtt volt egy (vagy több) fagyasztott zöldséggel összefüggésbe hozott mérgezés. Akkor ki is hangsúlyozták, és azóta úgy láttam, rá is írják a zöldségekre, hogy csak hőkezelés után fogyasztható. Azt már akkor sem értettem, hogy a gyümölcsöket ez miért nem érinti. Most viszont vettem egy epret, amire ugyanúgy rá van írva.
Mitől függ, hogy a fagyasztott zöldség vagy gyümölcs fogyasztható felengedés után vagy hőkezelni kell? A zöldséget egyébként sem enném nyersen, de gyümölcs esetében nem mindegy.
Ez csak olyan 'disclaimer", amivel a gyártó védi magát, hogy ha 300.000 esetből egyetlen egyszer véletlenül előfordulna benne szennyeződés, akkor ne tudják beperelni.
Nagyon ritka az ilyen...
Nyugodtan edd nyersen.
Több éve nyersen eszem, a reggeli zabkása tetejére szórom, vagy pohárdesszertet készítek vele, és még jónéhány féle finomságot.
Egyszer sem volt problmám ebből.
4: Kb. harminc évvel ezelőtt volt egy kirívó eset..... Iskolai menzán eperlevestől kapott sok gyerek hasmarsot.
Utóbb asszem az derült ki, hogy az eperföldet, ahonnan a gyümölcsöt hozták, emberi fekáliával trágyázták. Vagy valami hasonló szabálytalanság.
De ismétlem, ez három évtizede volt....
Normál esetben az eperrel sincs semmi vész.
Hát persze... itt a GYK-n mindenki minimum PHD-s orvos, mikrobiológus, fizikus, etc...
:-D
Jah nem tudtam, hogy ide csak gyári munkások regisztrálhatnak, ki is lépek mindjárt ikszdé hashtag.
Mellesleg egy sima bolti teába is megannyi baci, például amíg a nébihnél dolgoztam, rendszeresen vizsgáltuk őket, mindbe kimutatható volt például salmonella…
De gondolom a sárgadinnye okozta listeria járványtól sem hallottál, meg úgy semmi másról a témában, de azért hót h.lyeként beleokoskodsz :) grat
Hát hogyne! :-DDD
Azért nem lehet kapni bolti teát már sehol, mert mindet kivonták forgalomból, a nébih fgyelmezetetésére.
Ja, nem. :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!