Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A hegyes-erős paprika mennyire...

A hegyes-erős paprika mennyire csíp?

Figyelt kérdés
Pincepörköltbe, kb. 80 deka hús és egy kiló krumpli mellé tennék belőle. Egy egész paprika nagyon durva lenne?
2022. okt. 29. 23:15
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Nagy a szórás?! :D

A chiliknél meg még nagyobb.

Alapból ott kezdődik, hogy több ezer féle van, van köztük olyan "erősségű is, mint a magyar tv paprika.

Plusz évente egyre több alfaj, és nemesítés születik, mert mindig próbálkoznak, kereszteznek, kísérletezgetnek...


A másik, hogy évjárattól is függ, mikor milyen időt fognak ki. Mármint ha természetes módon termesztik, nem kontrollált körülmények között.


Én is pl. ültettem már halapenot is, meg habanerot is, mindkettőben nagy eltérések voltak.

A halapeno néha a bácskai csípősségét se éri el.

De habaneroból is volt már olyan, hogy meg tudtam belőle enni egy karikát, és és 5-10 percig nyomta igazán keményen.

Máskor meg egy karikát felvágok 6 felé, ráteszem egy szendvicsre, de a felénél feladom, mert el kell mennem egy fél órára haldokolni.

2022. okt. 30. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 anonim ***** válasza:

"A hegyes-erősnél hogyhogy ekkora a szórás?"

Sok alfajta van, más nemesítések.

Más termőhelyekről származnak ( sokszor más országokból), másképp értek meg.

Egy fajta szőlő sem terem kétszer ugyanolyan minőséget, hát még többféle paprika, ami csak neked tartozik egy kalap ( "hegyes erős") alá.

Az én kedvencem mostanában a balatoni csípős paprika, amit a piacon veszek. nem a klasszikus hegyes forma, inkább a TV paprikára hasonlít, csak a színe zöld. Pont kellemesen csípős és kifejezetten finom íze van. Próbáld ki!

2022. okt. 30. 19:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 A kérdező kommentje:
A nagy szórást úgy értem, hogy az üzletekben van egyfajta "hegyes-erős"ként árult termék a zöldségek között. Nyilván nem az ancho chili és a jalapenho közötti különbségre gondoltam.
2022. okt. 30. 19:27
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

"A nagy szórást úgy értem, hogy az üzletekben van egyfajta "hegyes-erős"ként árult termék a zöldségek között. "

De az sem mind ugyanaz a fajta, és pláne nem ugyanonnan származik.

2022. okt. 30. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

" nem az ancho chili és a jalapenho közötti különbségre gondoltam."


Na jó, de azt is írtam, hogy adott fajtán belül is, ugyanabból a magból ültetve, a red habaneró között is nagy különbség volt, meg a halapenyó között is nagy különbség volt, nem egymáshoz viszonyítva, hanem önmagukhoz viszonyítva, attól függően, mikor ültettem, milyen volt a nyár, stb.


De amúgy igen, ez néha szívás a hegyes erőssel is, mert igaz, hogy nem vág földhöz az ára, de ha a csípősség miatt veszed, és kiderül, hogy nem csíp, akkor egyrészt kb ablakon kidobott pénz, másrészt ami bosszantó, ha főzés előtt vagy közben derül ki hogy nem csíp, és vagy úgy marad az étel, vagy mehetsz a boltba.


Nekem egyébként többek közt ezért is a hobbim a chili "termesztés" 2-3 tő, nem sok, megcsinálom ilyen olyan formában, krémnek, pornak, olajnak, úgyhogy nem érhet meglepetés. :D

2022. okt. 30. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!