Kovászos uborka készítésnél milyen funkciót lát el a kenyér?
Nem.
Én krumplit teszek rá, mert gluténérzékeny vagyok :), de ugyanúgy elkészül.
Kovászolás = tejsavas erjedés, amit tejsavbaktériumok végeznek. A kenyér vagy krumpli ezeknek a baktériumoknak nyújt táplálékot, ezért gyorsabban végzik el a munkát.
Ugyanezért nem szabad erős, tűző napra tenni az üveget, mert az megöli őket, túlzott hidegben pedig csigalassú lesz a működésük.
Annyi a funkciója, hogy a megfelelő baktériumok felszaporodását segíti, gyorsítja, azzal ugyanakkor gátolja is, hogy esetleg nem kívánt baktériumok szaporodjanak el.
A fermentálás ősidők óta ismert élelmiszer tartósító eljárás, ott van egy másik példa, a savanyú káposzta készítése, ahol szintén a tejsav baktériumokat szaporítják fel, és ott nem használnak sem kenyeret, sem krumlit, egyszerűen csak a tejsav baktériumoknak megfelelő környezetet teremtik meg.
A nem megfelelő környezetben tönkre us mehet a tartósítandó élelem, pl a tűző napon, oxigén jelenlétében q vajsav baktériumok szaporodnak el, ami kifejezetten büdös, "lábszagú", töményen dögszagú - arra a horgászok által napon erjesztett kukorica a példa
NEM kell melegre tenni, ez hülyeség.
Ősszel is ugyanúgy elkészül az erkélyen, de csináltam már március elején is.
A tűző napra pedi kifejezetten "tilos" kitenni (mint amilyenek a mostani nyarak), mert megrohad. Jó, nem megrohad, de borzalmas szaga lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!