Mit csinaljak a ribizlivel?
Sziasztok!
Nem olyan regen koltoztunk uj helyre, a kertben rengeteg ribizli bokor van. Szeretjuk, de azert nem annyira, hogy nyaron kb ezen eljunk. Ti mit csinalnatok belole? Lekvar? Szörp? Lefagyasztani? Na de utana mibe rakjam?
Oszinten szolva eddig nalam annyiban kimerult a ribizli fogyasztasa, hogy amikor szezonja volt, vettem egy kis dobozzal, szoval nem sok fogalmam van rola :D
Lekvárt befőttesüvegbe, szörpöt italosüvegbe. Ha kész, akkor a kamrában vagy pincében lehet tárolni.
Amit lefagyasztasz, azt meg a fagyasztóba, zacskózva vagy dobozkákba.
Használj belőle pl. gyümölcsrizshez, esetleg valami sütibe. Esetleg végszükség esetén kollégáknak is el lehet osztogatni.
Én részben leszemezem, lefagyasztom, és év közben zabkásába, süteményekbe használom.
Részben lekvárnak főzöm meg.
Sokat szoktam lekvárnak, zselének megfözni, de leszemezve le is fagyasztok sokat belöle. Ezt mindenféle sütibe ugyanúgy lehet használni, mint a frisset, mindenbe teheted ugyanugy, mint idényben a frissen szedettet, lehet belöle télen is lekvárt, szörpöt készíteni.
Egyedül nyersen, gyümölcsként nem jó, mert kiolvasztva löttyedt lesz.
én szoktam koktélhoz szirupot is belőle :D
én úgy szoktam hogy 1rész víz, 1rész cukor, 1-1,5rész gyümölcs :)
ezt összefőzöm, egy elég sűrű dolog jön ki belőle, de a gyümölcs leve miatt azért hígabb, szóval lehet több cukorral :)
utána mehet elég sokmindenhez :D
a gyümölcsöt csak nagyon puhára szoktam főzni, és át kell szűrni mindenképp :) a maradék gyümölcsöt pedig pohárkrémekbe szoktam felhasználni :)
Lekvárt csinálnék, mi húsokhoz is nagyon szeretjük a tisztán ribizliből készültet. Vagy a túl édesre sikerült sütikhez. Vagx piskótatekercsbe.
Dr oetker dzemfixszel keszìtjük a lekvárt, gyumolcs, dzemfix, cukor (fele vagy harmada mint ami rá van írva), kb fél-egy óra forralás. Utána sterilizált üvegekbe tesszük, dupla folpack, kupak, fejjel lefele állítjuk és ha kihult kesz
Ribizli fagyit :D Imádom. Ribizli, tejszín, édesítés. Isteni lesz.
Jön a nyár, jégkocka tartóba rakj ribizlit, majd töltsd fel vízzel, jöhet a fagyasztás. Nyáron nagyon mutatós lesz koktélba, limonádéba téve.
Különben bármilyen ételbe mehet, amit más gyümölccsel csináltál eddig. Ribizlikrémleves túrógaluskával például. De hús mellé is rohadt jó szószt lehet csinálni ribizliből, nem is fontos bele cukor. Az áfonyaszósz mintájára.
Desszertek esetén kiválóan alkalmas díszítésre, mert rendkívül mutatós.
Nekünk is úgy van, hogy hirtelen érik meg sok ribizli. Én dzsemet szoktam belőle készíteni, (átpasszírozom, nekünk így ízlik legjobban). Ezt befőttes üvegekbe teszem, nagyon finom tud lenni rizskochra, vagy pl. islert, linzert tölteni vele.
Szoktam tenni kisebb műanyag dobozba a fagyasztóba. Ezt úgy használom fel, hogy fagyóból átteszem a rendes hűtőbe, ott kiolvad, és a reggeli müzlis joghurtomba teszek egy-egy evőkanállal a ribizliből, feldobja a gyümölcs íze.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!