Mi az a panád?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Olyasmi, mint a besamel, de annál jóval sűrűbb.
Panád; lisztpép. Folyadék, zsiradék és liszt 1:1:1 arányú keveréke
Forrás: [link]
Külföldön egyébként "Panade" néven ismert. A panade eredetileg a kenyér és tej keveréke, amelyet pasztává kevernek, és belekeverik az darált húsokba, hogy azok ne legyenek túl kemények vagy ne száradjanak ki főzés közben. (Nálunk ez a hagyományos fasírt egyik hozzávalója - azaz szikkadt kenyér vagy zsömle, tejbe áztatva)
A szó eredte egyébként a Dél-franciaországi okcitán nyelvből származik.
( [link]
Legkorábbi említése John Florio (1553–1625) szerzőnél és nyelvtanárnál található. A panád szó erdetileg a Közép-francia, okcitán nyelvből, azon belül a panada szóból származik (ami azt jelenti, vízben főtt kenyér).
A franciák jelenleg "panade" néven említik. Ez pedig nem más, mint a nálunk is jól ismert "tejbe áztatott kenyér" - ahogy már fent is említve volt (és amit én is ettem sokszor gyerekkoromban). Forrás: [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!