Lekvár meddig áll el felbontva? + Hűtőben vagy nem hűtőben kell tárolni?
A rendes, házi lekvárról tudok nyilatkozni.
Az felbontás után a kamrában hónapokig (1-2) is eláll még, ha nem kerül bele szennyeződés (nem nyúlsz bele morzsás vagy nyálas kanállal) és rendesen vissza van zárva.
Igen #3-as, a cukor tartósít. Nagyon jól érzed a dolgot. Sajnos a családomban több olyan családtag is van, akiknek nagyon vigyázni kell a súlyukra. Van akinek a pajzsmirigy betegsége miatt szaladnak fel könnyen a kilók, van aki csak a mértéket nem tudja tartani. Emiatt kell a lekvárnak is alacsony cukor tartalmúnak lenni. folyamatos kóstolgatással csak éppen ennyi cukrot teszek a gyümölcspéphez ami kellemes gyümölcsös ízélményt ad majd lekvárként. Ezt már kitapasztaltam az idők folyamán. Meg egy kis citromlevet teszek még bele, ízfokozónak, hogy az édes ízélmény intenzívebb legyen. Van olyan körte lekvárom, ahol gyümölcspép kilónként csak 5 deka cukor van benne. Az én nagymamám meg minimum 50 dekát tett bele kiló pépenként, hogy elálljon. Na, ez az 5 deka cukor kevés ahhoz, hogy ne romoljon meg. Az 50 deka elég lenne.
Aztán kidunsztolom, kap 30 percet 90 fokon - és ennyi. Se tartósítószer, se sok cukor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!