Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mennyi ideig lehet elfogyaszta...

Mennyi ideig lehet elfogyasztani a főtt ételt, ami nincs hűtve?

Figyelt kérdés

Adott egy szituáció: Napközben reggeltől estig elfoglalt vagyok, egy másik településen tanulok. Körülbelül délelőtt 11 órakor van egy kisebb étterem, amelyik kihordja nekem az ebédet "előfizetés" miatt. Mivel kisebb községben élek, ezért a futár nyugodt szívvel kiteszi az ablakpárkányra az ételeseket, amire 11 és kb 17 óra között folyamatosan süt a nap, ezért, hogy ne menjen kárba, azaz ne romoljon meg, az egyik idős szomszédomat megkértem, hogy legyen szíves bevinni a házába az ételeseket.(Minden nap hazatéréskor átmegyek hozzá)

Ezzel nem is volt probléma egész mostanáig. Nem mondom, hogy hűde nagy hideg van, de nem szívesen "küldetem" ki a nyugdíjas szomszédomat a hidegbe, nagy szélbe.

A kérdés pedig a következő lenne akkor: Mennyi ideig "bírja ki" a főtt étel napon ~13-20 fok között, egészen 11-től estig? Most ősszel eléggé ingadozik a hőmérséklet, azt sem szeretném, hogy a szomszédom emiatt betegedjen le, de azt sem, hogy kárba menjen az "ebéd"(vacsora*).

Télen egyértelmű lesz, amikor már folyamatosan 0-10 fok között lesz a kinti hő, akkor nyilván kint marad az ételes, de most ősszel bizonytalan a dolog.

Ha valakinek van ötlete, azt is szívesen meghallgatom, de a fő kérdés, hogy mennyi ideig nem romlik meg a főtt étel?

Amik nem működhetnek:

-Más szomszédot kérek meg(idős környéken lakok :) )

-Családtag intézi el.

-Hamarabb érek haza.

-Máskor veszem át a kaját az étteremtől

2021. okt. 16. 12:43
 1/10 anonim ***** válasza:
70%

Kerdesedre sajnos nem tudok valaszolni, de azert adnek egy tanacsot ... ne rendelj kajat ha ilyen problemas, fozz magadnak valami egyszerut - jobban jarsz.

Hazafele bevasarolsz es otthon osszeutsz par perc alatt egy friss kajat ... en igy csinalnam :)

2021. okt. 16. 12:47
 2/10 anonim ***** válasza:
97%

A szomszédod valószínűleg ezen kívül is kimegy a házból, sőt, talán még kabátja is van. Szerintem ha vagytok olyan viszonyban, hogy a kaja bevitelére megkérted, akkor a szélsőségektől eltekintve az időjárás nem probléma.

Ha süti a nap a kaját, akkor ilyen 15-20 fokban azért már lehet baja, de estig kibírja gond nélkül.

2021. okt. 16. 12:56
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Esetleg a futár nem tudja olyan helyre tenni, ahol nem éri nap?
2021. okt. 16. 13:10
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
A falunkban láttam egy megoldást valakinél aki nincs otthon mikor viszok a kaját. Mondjuk neki van egy utcai ajtaja pár lépcsővel. És oda reggel egy hűtőtáskát és aki hordja a kaját meg van vele beszélve abba rakja bele délben. 3 körül jön haza szerintem nem lehet baja. Nem tudom nálad mennyire kivitelezhető ez.
2021. okt. 16. 13:13
 5/10 A kérdező kommentje:

#1 Alapból azért lett a rendelés, mert főzésre naponta kevesebb mint 1 órát tudnék szánni, és annyi idő alatt, vagy szendvicset, vagy valami tésztát, vagy csak tojásos kajákat tudok csinálni, amit gyorsan meg lehet unni, normálisabb kaját 1 óra alatt nem tudok összehozni.. Vásárlás, előkészítés, sütés/főzés, elpakolás, mosogatás és arról még nem is ejtettem szót, hogy busszal járok, ami itt 1 óránként indul, tehát ha véletlen lekésném, akkor már bukta.

Ha több időt tudnék rászakítani, akkor igazad is és jobb is lenne. :)

#2 A hideg napokban nem igazán járkál ki, édesapámmal szoktunk segíteni neki bevásárolni, aki később is ér haza, mint én.

#3 Ez egy jó ötlet, szerintem meg is kérem, hogy inkább a szomszédomnak vigye át egyből, akinek így nem muszáj kijönnie.

#4 Ez is egy jó ötlet, erre nem is gondoltam. :D

2021. okt. 16. 13:17
 6/10 anonim ***** válasza:
74%

Ha ez a hónap be van fizetve, nem hinném, hogy az idős szomszédod megfázna délelőtt 11 körül. 4-es nagyon jó tippet adott, ha egyébként is olyan helyen laksz, ahol nyugodtan kinthagyható az ablakpárkányon, nem lopják el.

Még valami: a Nap októberben nagyon csalóka tud lenni. Ha órákig süti a nap, a kajának nem tesz jót, sőt... Át tud melegedni rendesen és akár meg is romolhat délután 5-ig.

Egy ötletem nekem is van, nem tudom, meddig van nyitva az étterem. Mi lenne, ha beszélnél velük, addig ők hűtik, és amikor hazaérsz a községbe, belépsz a kajádért? Ha rendesek, lehet, hogy megteszik, hogy elrakják neked addig.

2021. okt. 16. 13:26
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
6. vagy. Most nézem, hogy utoljára azt írtad, - máskor nem vehető át. Akkor az ötletem tekintsd tárgytalannak, elkerülte a figyelmem. A többi részét fenntartom, amit írtam.
2021. okt. 16. 13:27
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Akkor meg is van oldva. A futár egyenesen vigye az idős szomszédhoz. Biztos megoldható.

Néha vigyél neki egy is meglepit, biztos örülne neki. (Mármint a szomszéd néninek/bácsinak.)

2021. okt. 16. 13:34
 9/10 A kérdező kommentje:

#8 Mivel minden nap feljárok a városba és ahol élek elég szegényes a kínálat(konkrét csak fontos élelmiszereket lehet találni), így gyakran szoktam meglepni valamivel, ha pont boltban járok, nagyon jó kapcsolatot ápolunk, régóta ismerjük egymást.

Köszönöm a válaszokat :)

2021. okt. 16. 13:55
 10/10 anonim ***** válasza:
86%

ne rakja napos helyre, illetve pont hogy hidegebb van és jobban eláll

egyébként mi élelmiszerbiztonság órán azt tanultuk, hogy rendezvényeken pl 3 óráig lehet valamit felszolgálni úgy, hogy kész a főttétel és nincs minimum 70 fok fölé melegítve. szóval az eredeti krédésre a válasz 3 óa

2021. okt. 16. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!