Miért ilyen drágák a kenyérre kenhető krémek?
Mert a lekváron kívül, otthoni körülmények között nem tudod előállítani azt a minőséget. A méz meg egyre drágább és drágább lesz, ahogy tünnek el a méhek.
Amellett a méhészkedés nagy szakértelmet és sok időt kiván.
Ha jobban belegondolsz, hogy mennyi az alapanyagok ára, amiket te otthonra megveszel, benzin/buszjegy akkor is sok esetben így jössz ki körülbelül. Viszont a termékek előállításánál meg ki kell fizetned a gyártónak az alapanyagot, az áramot, a munkások díját, a csomagolást, az áfát + a hasznot. Nyilván egy termékre vetítve. Persze ha átmegy még valahol, mondjuk a Tesco árusítja, akkor annak is rá kell raknia a hasznát. Konkrétan azt az időt fizeted meg, hogy te nem kell vele dolgozz. Meg hát attól is függ, hogy mennyire szezonális egy termék. Nekünk voltak méheink és télen biztosan nem tudtunk már eladni mézet, mert addigra általában elvitték. A dinnye is nyáron van ahol 99, nyár elején meg 250/kg. Csak írtam valamit.. De ha nagyon drágállod, akkor vegyél meg egy kiló mogyorót és csinálj házilag. Vagy vegyél jó drágán egy méhcsaládot, hogy tudj termelni. Persze ki is kell tanulni, hogy érts is hozzájuk, de hamar ki fognak pusztulni. Főleg ha hamar elviszi az a sok legális permetezés a környező szántóföldeken, ami állítólag engedélyezett. A méhek egyre gyorsabban tűnnek el és ezt sokan nem is tudják.. Azért lesz hamarosan luxuscikk a méz. Ha elég ügyesek az emberek, akkor már lehet kukoricából vegán mézet csinálni, ami persze még drágább. De azt is ki tudja, hogy meddig lesz alkalmas a termőföld arra, hogy megfelelő minőségű táplálékot adjon nekünk.. Ezért drága..:) Kicsit érdemes utána olvasni a környezetgazdaságnak. Nagyon érdekes és hasznos könyvek vannak, valamint persze jó lenne a fenntartható gazdálkodásra áttérni. De egy fecske nem csinál nyarat..
Bolti dolgozó vagyok és utálom ezeket a kérdéseket. Ennyibe kerül, mert sok tényező van, amiből ki kell kalkulálni, hogy mennyiért éri meg eladni. Ha áron alul adnák azért, hogy ne legyen drága, akkor hamar becsődölne minden.
A fizetésektől elvonatkoztattam, mert az változhat, viszont a környezetünket nem tudjuk soha resetelni!
A "csak krémek" alapanyagai nem olcsók, emellett még elö is kell állítani, tárolni, szállítani, stb, ami nem ingyen van.
Ezek a mogyorófélék jóval drágábbak, mint a lekvárhoz szükséges gyümölcsök, szóval teljesen normális az áruk.
#7
A két legfontosabb ok, ami nem csk magyar sajátosság, hanem világjelenség:
Klímaváltozás:
Permetezés:
És akkor még nem beszéltünk a mesterségesen kitenyésztett rovarokról - pl. óriás lódarázs - ami méhekkel eteti az utódait
...és mindez “élőben”, ahol 30000méhet gyilkolnle 30 lódarázs:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!